Kamervragen convenant naar aanleiding van FM-artikel

22 juni 2011
Nieuws | | Politiek en overheid

AMSTELVEEN (23 juni) - Het CDA-kamerlid Pieter Omtzigt (foto) stelde afgelopen weekeinde Kamervragen aan de staatssecretaris van Financiën naar aanleiding van een artikel in FM Weekly over het filantropieconvenant.

Omtzigt was een van de indieners van een motie voor een nieuwe ‘Geefwet' voor het Belastingplan 2011. Uit de vragen van het CDA-kamerlid onder verwijzing naar de vooraankondiging van het filantropieconvenant in FM blijkt dat de Kamerleden niet beschikten over de tekst van dit convenant. Ook was het Omzigt en zijn collega's klaarblijkelijk niet bekend dat het convenant ‘De ruimte om te geven' voor een belangrijk deel de paraplu zal worden waaronder de nieuwe regel- en wetgeving voor schenkingen aan het algemeen nut zal worden ondergebracht. Dit laatst werd duidelijk door de kamerbrief die dinsdag 21 juni werd verstuurd door de staatsecretarissen van Veiligheid en Justitie (Teeven), Financiën (Weekers) en OCW (Zijlstra).


Meer over deze kamerbrief en de aangekondigde Geefwet in deze FM Weekly: klik hier.


De Kamervragen van Pieter Omtzigt:


2011Z13151

Vragen van het lid Omtzigt (CDA) aan de staatssecretaris van Financiën over Filantropie (ingezonden 17 juni 2011)


1

Hebt u kennisgenomen van het artikel ‘Convenant Filantropie-Overheid wordt 21 juni getekend'? (FM, tijdschrift over Filantropie en Bestuur, 8 juni 2011)


2

Klopt het dat minister-president Rutte en de heer Van Eijck op 21 juni a.s. een convenant met betrekking tot Filantropie zullen tekenen?


3

Op 26 mei jl. kondigde de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken aan dat de Kamer geïnformeerd wordt over het convenant, bent u bereid om het (concept)-convenant aan de Kamer te doen toekomen voor 21 juni a.s.?


4

Wie zijn de vertegenwoordigers van de goededoelenorganisaties die namens de sector een convenant ondertekenen en wanneer is dit convenant geldig? Zijn hiervoor referenda of iets dergelijks nodig zoals bij het bestuursakkoord of het pensioenakkoord, of is het convenant bindend voor iedereen, ook diegenen die er van tevoren geen kennis van konden nemen?


5

Kunt u aangeven op welke wijze de regering de motie-Omtzigt c.s. 1) uitvoert waarin de regering gevraagd wordt om vóór het zomerreces met een voorstel van wet tot een geefwet te komen? Is dat wetsvoorstel nu beschikbaar?


6

Kunt u aangeven waarom de minister-president een convenant tekent met de Stichting Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie, terwijl de geefwet in de maak is? Op welke wijze zijn de doelstellingen in de voorgestelde motie en de parlementaire betrokkenheid geborgd?


7

Wilt u deze vragen vóór 20 juni a.s. beantwoorden?


1) Kamerstuk 32 504, nr. 60


Lees hier de complete tekst van het convenant.