Just Another Emperor? Eerste ronde van een nieuw debat.

Just Another Emperor? Eerste ronde van een nieuw debat.
Just Another Emperor? Eerste ronde van een nieuw debat.
30 september 2009

Eerlijk is eerlijk. “Just Another Emperor?” ben ik begonnen te lezen omdat een FM-collega het van harte aanbeveelt. Maar eigenlijk nog meer omdat het “businessmodel” achter het boek mij intrigeerde; een schoolvoorbeeld van “uitgeven 3.0” – en daarmee een blik in de toekomst. Een toekomst waarin je voor informatie niet meer hoeft te betalen. “Just Another Emperor?” is namelijk gratis te downloaden en mag je ongelimiteerd verspreiden. En als je een papieren versie wilt hebben moet je daar gewoon voor betalen. Kun je daar geld mee verdienen? Toch wel, ook ik heb uiteindelijk de “ouderwetse” versie gekocht: want zo’n stapel printjes in een map oogt natuurlijk niet in mijn verder smetteloze bibliotheek…

Terug naar het boek van deze Tweels Tweak. Het werk beschrijft de trend dat Goede Doelen meer als bedrijven gaan opereren - en dat bedrijven zich steeds vaker inspannen om de goede zaak te dienen. In Amerika “philanthrocapitalism” genaamd. Alhoewel het geloof in deze aanpak nog steeds groot is, beginnen er ook vragen op te doemen over legitimiteit, authenciteit, geloofwaardigheid en effectiviteit. Wat te denken bijvoorbeeld van de claim van Jeffrey Sachs en Larry Ellison (Oracle): dat een aantal goedgevulde filantropen met een zakelijke achtergrond meer kunnen doen voor Afrika dan alle bestaande NGO’s en de G8 samen? De auteur laat zien dat een businessaanpak niet altijd hoeft te leiden tot het succesvol aanpakken van problemen.

Interessante vraagstukken die buitengewoon geschikt zijn om over te debatteren. Ook voor mij als “marktdenker”: in het verleden werkend voor een internationale NGO die allianties met het bedrijfsleven in zijn DNA heeft – en nu actief voor een Goed Doel met zijn oorsprong in één van ’s werelds grootste bedrijven. Wellicht een aardig onderwerp voor Civil Society in 2010?

Daarnaast: het boek is ook goed voor het zelfvertrouwen van Goede Doelen. Edwards laat zien dat deze organisaties eigenlijk veel beter presteren dan vaak gedacht – maar dat men onterecht aan een minderwaardigheidscomplex leidt ten opzichte van het bedrijfsleven.

“Just Another Emperor” is géén boek met tips en trucs, en “how-to” lijstjes: maar vooral lezenswaardige, intellectuele en uitdagende gedachten over de goede zaak en het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven dat door sommigen in NGO-land gezien wordt als een vloek (probleem) en door anderen als een zegen (oplossing). Opgeschreven door een auteur met gezag: Michael Edwards heeft een solide ervaring bij organisaties als Oxfam, Save the Children, Wereldbank en Ford Foundation.
 

 Eindoordeel: “must-read” voor de liefhebbers van een stevig, ideologisch debat. Tweels Tweak rapportcijfer: 8,5.

►“Just Another Emperor? The Myths and Realities of Philanthrocapitalism.” is geschreven door Michael Edwards en uitgegeven door Demos: A Network for Ideas & Action (New York) en The Young Foundation (Londen). ISBN: 978-0-9816151-1-0. Het boek is te downloaden via deze link. Een gedrukte versie (107 pagina’s) kost $ 11,95 en is onder andere te bestellen via www.amazon.com.