Italiaanse goede doelen wachten op belastinggeld

30 mei 2007
Nieuws | | Tax & Legal

Ook in Italië mogen particulieren sinds vorig jaar een gift aan het goede doel van de belasting aftrekken. Maar daarvoor is wel een bijzonder, en van de Nederlandse situatie afwijkend, systeem bedacht. Dat tot dusver niet vlekkeloos werkt.


Waar in Nederland daadwerkelijk gedane giften op de belastingaangifte kunnen worden ingevuld, en deels aangetrokken, houdt de Italiaanse overheid de touwtjes stevig in handen. Standaard mag de Italiaanse belastingbetaler 0,5 procent aftrekken van zijn belastbare inkomen. Op het formulier moet vervolgens worden aangegeven aan welk goed doel hij dit halve procent ten goede wil laten komen.



Het Ministerie van Economische Zaken zorgt voor de verdeling. En daar zit hem tot dusverre de kneep. Het blijkt lastig om alle particuliere wensen uit te voeren. Het gevolg is dat deze tot dusver niet zijn verwerkt en dat het ministerie de cijfers over 2006 nog steeds niet bekend heeft kunnen maken. Een kleine driehonderd parlementariërs hebben over deze kwestie gezamenlijk een brief aan de regering geschreven. Zij vragen zich af of het geld soms in rook is opgegaan.



De goede doelen wachten intussen op hun geld. Dat zijn er overigens heel wat. In totaal ruim 32 duizend verenigingen, clubs en stichtingen zijn door de Italiaanse belastingdienst aangemerkt als goed doel. Aan deze slagkracht kan de Nederlandse fiscus bij de nieuwe ANBI-beoordelingen een puntje zuigen (tenzij het met de Franse slag is gedaan, natuurlijk).



Het gaat om een groot bedrag. Een half procent van de totale opbrengsten van de Italiaanse inkomstenbelasting is 400 miljoen euro, of gemiddeld 12.000 euro per organisatie. Als dat bedrag tenminste ook in zijn totaliteit wordt uitgekeerd, want de regering heeft een bovengrens van 250 miljoen euro neergelegd.