Toon alles (3)

Intermediair kunstenaars is geen ANBI

24 mei 2016, 14:00
Een intermediair voor kunstenaars mag zich geen ANBI noemen, meent de rechtbank
Een intermediair voor kunstenaars mag zich geen ANBI noemen, meent de rechtbank
De rechtbank Noord-Holland heeft de ANBI-status afgewezen van een stichting die is opgericht om de relatie tussen maatschappij en kunstenaars te intensiveren. Volgens de Belastingdienst dient de stichting hiermee geen algemeen belang en wees het verzoek tot ANBI-certificering af. De rechtbank geeft de Belastingdienst gelijk.
 
De stichting ontwierp projecten en voerde ze uit met gebruikmaking van de openbare ruimte. Volgens de Belastingdienst ging het hierbij primair om de belangen van de betrokken kunstenaars, waarbij de stichting vooral optrad als intermediair.
De rechtbank vond dat de stichting de betrokken kunstenaars en ontwerpers in staat stelde zich via de projecten te ontwikkelen, bekendheid voor zichzelf te creëren en inkomsten te verwerven. Hierbij ging het dus vooral om het particuliere belang van de kunstenaars, ontwerpers en de directrice van de stichting. Uiteraard ging daarvan ook een algemeen belang uit, maar dat was slechts zijdelings. De Belastingdienst had de stichting dus terecht niet als ANBI aangemerkt.
 
Klik hier voor de uitspraak van rechtbank Noord-Holland.
gerelateerde items