Rutte, snurk lekker verder: insecten, we komen eraan!

Tijd voor actie. Van iedereen.
Tijd voor actie. Van iedereen.
5 juli 2018
Opinie | | Ontwikkelings samenwerking

Vorige week kwam ik voor het eerst iemand tegen die uit zichzelf over de insecten begon. Ze vond het doodeng dat 75 procent van alle insecten in de afgelopen 25 jaar waren verdwenen. Toen ik het hoorde, maakte ik een sprongetje. ‘Hoera, eindelijk ook iemand die het hartstikke eng vindt.’ Ik denk namelijk al een tijdje na over dit probleem. En voor wie het nog niet gehoord, gelezen of gezien heeft: de insecten sterven uit. En niet 1 voor 1, maar met miljoenen tegelijkertijd. Hier een linkje naar een interessant artikel. Men spreekt over ‘the Armageddon’. En niet voor niets, het betreft de basis van de voedselketen of eigenlijk de basis van alles op onze planeet. 
 
En ‘s nachts droom ik van initiatieven om er wat aan te doen. Laten we de boeren vragen om bloemen te zaaien. Laten we de plantsoendiensten vragen mee te doen. Topoverleg tussen alle 432 burgemeesters in Nederland. Zeventien miljoen burgers die elk jaar een boom planten. De Nederlandse Spoorwegen als een van de grootgrondbezitters in ons kikkerland die ook meedoet. Meer aandacht op scholen. Verpakkingsmateriaal waar zaadjes in zitten waaruit een bloem groeit als het in de berm wordt gegooid. Er is zoveel mogelijk. En, op zoek naar wat er al gedaan wordt, stuitte ik op het Deltaplan Biodiversiteit. Goed nieuws als je kijkt naar de lijst met deelnemers. En men komt in actie, want deze zomer is het plan van aanpak, als het goed is, af. En dan kunnen we beginnen!
 
Wat ik alleen niet begrijp, is de houding van de politiek. Is het dan echt zo dat de grote partijen nog steeds alleen de focus hebben op energie en CO2? Heel simpel verwoord: als ik premier Rutte was en ik hoorde dat alle insecten in Nederland doodgingen, zou ik direct alle koppen bij elkaar steken. Ik zou kijken hoe ik als klein land en wereldwijd koploper in de land- en tuinbouw, binnen tien tot vijftien jaar als gidsland kan dienen voor de hele wereld. Samen insecten en biodiversiteit terugbrengen doe je zo! 
 
We hebben de kennis, we hebben mensen en we hebben ons poldermodel. We hebben waterschappen, tuinders en multinationals. En we hebben banken die het durven te financieren. En we hebben burgers,onderwijsinstellingenen mkb’ers. En we hebben een goed ontwikkeld maatschappelijk middenveld met organisaties die ertoe doen. Ik was erg onder de indruk van het initiatief van Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel. Hij zette een petitie ‘Code Rood voor de Natuur’ op en werd ondersteund door 27 natuurorganisaties. Hij haalde 27.000 handtekeningen op. Om organisaties nog zichtbaarder te maken en meer samen te laten werken, zijn we bij www.pifworld.com begin dit jaar begonnen met Topicpagina’s. 
 
Op deze Topicpagina’s kan de bezoeker alles vinden over een onderwerp. Zoals bijvoorbeeld vrouwenemancipatie, permacultuur, onderwijs et cetera. Alle stichtingen, verenigingen en sociaal ondernemers, alsmede hun projecten, events, updates en vacatures komen op een topic overzichtelijk samen. En alle burgers, groepen, scholen, bedrijven, vermogensfondsen en overheden die zich - op wat voor manier dan ook - voor deze topic inzetten, kunnen in actie komen en zijn hier zichtbaar. 
 
Op deze manier wordt er zichtbaarheid aan belangrijke topics/onderwerpen gegeven, bevorderen we samenwerking tussen non-profits onderling en wordt het mogelijk voor burgers om bij te dragen. En dat is ook bij het voorkomen van de massale insectensterfte hard nodig. Want ook hier leiden burgers politici de weg. Over enkele weken komen we met de Bèta versie van Topics. Insecten, we komen eraan! #biodiversiteit, #bijensterfte, #insecten.