Toon alles (1)

Inclusief Kapitalisme: worden de ‘’twenties’’ de nieuwe ‘’sixties’’?

22 oktober 2020, 06:00
Inclusief Kapitalisme: worden de ‘’twenties’’ de nieuwe ‘’sixties’’?
Inclusief Kapitalisme: worden de ‘’twenties’’ de nieuwe ‘’sixties’’?
Kent u John Mackey? Zakenblad FORTUNE citeert deze ‘’vroege vogel’’ op het terrein van maatschappelijk betrokken ondernemen steeds vaker. Je zou hem ook een ‘’ziener’’ kunnen noemen. Enkele decennia geleden muntte MackKey het begrip ‘’consious capitalism’’.

Niet kapitalisme is verkeerd; het verkeerd inzetten ervan is fout. Oftewel: verwijt niet de auto niet dat hij verkeersslachtoffers maakt, maar de chauffeurs. Mooi zo'n man die al in de jaren '90 aan een andere koers werkte van kapitalisme. Ik geloof ook zeker dat er een hoop mensen zijn, ook rijken, die een eerlijker systeem willen en er ook aan werken. Wat alleen niet zo is, is dat zij tot nu toe niet machtiger zijn gebleken dan de macht- en markt- mechanismen. Vooralsnog wordt de ongelijkheid (rijk versus arm) in de wereld alleen maar groter. Ook in Nederland waar we toch best een robuuste democratie hebben. 't Is echt niet dat ik denk dat de rijken/aandeelhouders/kapitalisten een stelletje ‘’evil villains’’ zijn. Ik denk wel dat de herstructurering van de economie (deregulering/privatisering) gestart in de jaren 80 onder Reagan & Thatcher en vrolijk doorgezet tot in 2010's enorme schade heeft aangericht.

Je ziet wel dat men tot inkeer komt. Zelfs rechtse partijen (in Nederland tenminste) zien wel in dat kapitalisme in foute handen tot desastreuze uitkomsten leidt. Maar het is een mammoettanker die je moet keren. Dus ook met goede wil gebeurt dat niet zomaar. Of we blazen de tanker op en vervangen die door een vloot –natuurlijk ‘’solar powered’’-- ranke scheepjes. Maar of het nou zo’n prettige ervaring zal zijn om in zo’n interbellum te leven ...

Dure plicht aan alle bestuurders van maatschappelijke organisaties: tijdens de komende verkiezingen uitgesproken zijn over niet alleen eigen doelen en missies, maar ook over welke systemen worden gezien als beste vehikel om die te bereiken. Het zou heel mooi zijn als daar een breed gedragen wil uit zou ontstaan. Dat is immers altijd het begin. Misschien worden de '20s wel de nieuwe '60s dank zij de miljoenen ‘’stakeholders’’ van goede doelen. Ik heb er wel zin an!

*Auteur Tessel Renzenbrink is blogger, web editor en eigenaar van @ Signal7
gerelateerde items