Toon alles (2)

Impuls voor krachtige gemeenschappen in crisistijd

8 april 2020, 06:00
Impuls voor krachtige gemeenschappen in crisistijd
Impuls voor krachtige gemeenschappen in crisistijd
We leven in een bijzondere tijd. Steeds duidelijker wordt dat krachtige gemeenschappen nodig zijn in cirisistijden maar zeker ook als we straks weer kunnen opbouwen, na de crisis. Deze krachtige gemeenschappen weten immers wat er in de buurten leeft, waar hulp nodig is. Ook staan er sociale ondernemers op die juist nu komen met ideeën om ervoor te zorgen dat we na de crisis een socialer en duurzamere maatschappij worden (kraakdecrisis.nl).

Samenhang ontbreekt

In Nederland kennen we een uitgebreide cultuur van geven, doneren. Vele fondsen doen dat vanuit hun eigen kracht. Nieuwe, ‘aaibare’ initiatieven krijgen vaak makkelijk geld om te starten. Maar hoe gaat dat als je een paar jaar bezig bent? En je wat geld nodig hebt om je organisatie te versterken, te professionaliseren? Dat blijkt een veel moeizamere weg. De geefsector kan vaak niet bijdragen aan het versterken van de organisatie van een sociaal initiatief. In Nederland wordt doneren, investeren en subsidiëren bovendien nog niet in samenhang aangepakt, veel organisaties werken langs elkaar in plaats van samen. Initiatieven hebben daar last van, er wordt al snel verwacht dat ze wel op eigen benen kunnen staan.

MAEX Impuls

MAEX is daarom in 2016 begonnen met de MAEX Impuls. Een fonds waarin fondsen, overheden, bedrijven en particulieren gezamenlijk kunnen participeren. Per gebied of thema kunnen donateurs het gezamenlijk fonds  ‘vullen’. Initiatieven kunnen dan via een snelle en efficiënte procedure hun aanvraag indienen. Binnen 10 werkdagen wordt beoordeeld,toegekend of afgewezen, en uitbetaald. 

Impuls van 60K

Afgelopen week stond er een impuls van €30.000,- euro (gedoneerd door de Vereniging van Geld- en Effectenhandelaren Haaglanden) in Haaglanden open. Initiatieven die aan MAEX (gratis) genoteerd staan, konden vanaf 30 maart om 10.00u een aanvraag tot €2500,- indienen om hun organisatiekracht te versterken. Binnen 2 uur waren er al ruim 10 aanvragen. In overleg met de donateur hebben we de Impuls Haaglanden kunnen verdubbelen zodat we uiteindelijk 25 initiatieven blij kunnen maken met een Impuls. Nog deze week staat het aangevraagde bedrag op hun rekening. 
 
Zowel investeerders als initiatieven zijn gebaat bij zo’n snelle investerings- en toekenningsprocedure.. “Als Haagse Bankiersvereniging hebben we besloten het vermogen de komende jaren te liquideren en uit te keren aan goede doelen. Wij missen zelf de expertise en tijd om dit op een goede en verantwoorde wijze te doen. MAEX kent het netwerk, weet de juiste mensen en initiatieven snel te bereiken en geeft ons een zeer goede verantwoording van de uitgaven.”  Rob Joosten (VGEH)
 

Haaglandse initiatieven

MIAW (stichting Make It ART Worthy) is één van de initiatieven die vanuit Impuls Haaglanden een donatie krijgt. MIAW is een sociale, creatieve ontmoetings- en werkplaats om maatschappij en kunst met elkaar te verbinden. Ze doen dit door het maken van kunst, ruimte te bieden aan kunstenaars en het organiseren van workshops. Volgens initiatiefnemer Cis Deyl hebben ze €2.500 hard nodig om expertise in te huren om te komen tot een passend verdienmodel voor de stichting. In deze moeilijke tijd staan ze ook klaar om andere initiatieven te helpen, zoals Ben Lachhab’s Participatiekeuken. Ben brengt 100.000 maaltijden rond naar eenzame kwetsbare ouderen in Den Haag. MIAW heeft aangeboden zijn bestelbus te voorzien van logo’s, zodat alle organisaties die dit mede mogelijk maken, zichtbaar zijn.

De komende maanden staan er impulsen in Zeeland, Amsterdam en de regio Rijnmond op de agenda. Meedoen? impuls@maex.nl
►Meer bijdragen van of over MAEX lezen? Klik hier.
gerelateerde items