Venture philanthropy: hoe meet ik impact in de praktijk?

19 april 2016, 14:00
Venture philanthropy: hoe meet ik impact in de praktijk?
Venture philanthropy: hoe meet ik impact in de praktijk?
Venture philanthropy is on the move. Maar ook deze vorm van filantropie kan niet zonder het meten van impact. Daarom liet de European Venture Philanthropy Association (EVPA) de handleiding Impact Measurement in Practice: In-depth Case Studies opstellen, met daarin praktische adviezen over impactmeting voor venture philanthropists en maatschappelijke organisaties. Op basis van twee in detail beschreven casestudies wordt handen en voeten gegeven aan een theoretisch impactmetingmodel.
 
De EVPA, de vereniging voor Europese organisaties die zich bezighouden met maatschappelijk investeren en venture philanthropy, meent dat impactmeting een belangrijk onderdeel is van venture philanthropy. Het leent gereedschappen en methoden van durfkapitaalfinanciering om maatschappelijke impact te realiseren. Om de kennis over impactmeting te vergroten, liet de EVPA deze gratis handleiding opstellen, een vervolg op het in 2013 verschenen EVPA-vijfstappenmodel. Het doel van het model was een overzicht te bieden in het woud van impactmetingadviezen en tools, maar na publicatie bleken veel organisaties toch nog te worstelen met de daadwerkelijke implementatie van impactmeting.
 
Schaalvergroting vraagt om impactmeting
De nieuwe handleiding bestaat uit uitgebreid beschreven praktijkvoorbeelden van twee maatschappelijke financieringsfondsen. Een van de case studies is het Franse maatschappelijke investeringsfonds Investisseurs & Partenaires (I&P). Het fonds investeert in ondernemers en start-ups in Afrika ten zuiden van de Sahara en ondersteunt hen met financiële middelen en strategisch advies. Daarnaast stimuleert I&P de ondernemers om maatschappelijke en duurzame activiteiten te ontwikkelen, om de positieve impact op hun omgeving te vergroten. Inmiddels is geïnvesteerd in zestig bedrijven in vijftien verschillende Afrikaanse landen.  
I&P, dat in 2002 werd opgericht, doet pas sinds kort aan impactmeting. In het begin was het fonds dusdanig klein, dat het effect van de investeringen duidelijk op het netvlies van de organisatie stond. Toen er in 2012 een schaalvergroting kwam, werd besloten om impactmeting te implementeren.
 
Impactmeting als visitekaartje
Het tweede praktijkvoorbeeld is Reach for Change (RfC), een non-profit die zich inzet voor het welzijn van kinderen. Het doet dit door maatschappelijk ondernemers te ondersteunen die op dit gebied actief zijn. De organisatie verstrekt startkapitaal in de vorm van subsidies, geeft advies en biedt een netwerk.
 
►De handleiding Impact Measurement in Practice: In-depth Case Studies is publiek beschikbaar op de de EVPA site. http://evpa.eu.com/publication/impact-measurement-practice-depth-case-studies/
 
Elodie Nocquet, directeur van I&P, vertelt over haar ervaringen met impactmeting. 
 


Maria Modigh, Governance & Legal Manager bij RfC, laat zien hoe impactmeting niet alleen nuttig is voor de interne organisatie, maar ook kan worden gebruikt om potentiële investeerders uit te leggen waar RfC voor staat. 
 

 
gerelateerde items