Geloof me nou: impact meten is geen rocket science

Impactmeten is echt geen rocket science, maar het is natuurlijk niet zo simpel als het Kenniscentrum Sport ons wil doen geloven.
Impactmeten is echt geen rocket science, maar het is natuurlijk niet zo simpel als het Kenniscentrum Sport ons wil doen geloven.
28 juni 2018
Opinie | | (Social) Impact

In mijn vakgebied - impact zichtbaar maken en managen - gebeurt op zich wel veel, maar het blijft zo’n specifiek onderwerp, dat het soms zinvol is om bij aanpalende sectoren in de non-profitsector te kijken wat de nieuwste trends en ontwikkelingen zijn. Sowieso goed trouwens, om eens bij de buren te kijken…
En zo kwam ik een splinternieuwe tool tegen van het Kenniscentrum Sport. En omdat het een kenniscentrum is, denk ik dat er goed over nagedacht is. Op basis van een onderzoek van het gerenommeerde bureau Ecorys heeft men een online instrument gemaakt. De tool is hier te vinden.
 
Hier vind je een print screen van hoe het werkt:

 
Letterlijk het enig wat je hoeft te doen is het aantal nieuwe deelnemers aan sportactiviteiten in te vullen (hoe weet je dat ze daarvoor niet aan lichaamsbeweging deden?), en de leeftijdscategorie (er zijn gelukkig maar twee categorieën, dus dat is te doen) en hupsakee: daar staat je maatschappelijke impact! In euro’s!
Een ‘praktijkvoorbeeld’ uit het dorpje Neer (een dorpje dat volgens Wikipedia zo’n 3.445 inwoners heeft) leidt tot de volgende rekensom: Bij Sportimpuls Neer zijn in het eerste jaar 407 mensen gaan bewegen. Van deze groep zijn er 54 volwassenen regelmatig gaan sporten en bewegen waar zij dat voorheen niet deden. De totale sociaaleconomische impact van Sportimpuls Neer over de hele levensduur van deze 54 volwassenen komt vooral van verbeterde arbeidsproductiviteit en kwaliteit van leven. Samen goed voor een slordige 4 miljoen euro. In een dorp als Neer. Voor 54 mensen. Dat is zo’n 85.000 euro per inwoner! 
(Die vervolgens een contributie van 250 euro/jaar wel te veel vinden om deze 85.000 euro per persoon aan levensgeluk te incasseren.) 
Opstapeling van vage, niet onderbouwde aannames en giswerk, in de voetnoot een disclaimer, geen definitie van wat nu sport en bewegen is, totale onduidelijkheid en dan in het meest simplistische tooltje gooien dat ik ooit in enige sector gezien heb. Nee, dat kan echt niet. Daarmee maak je jezelf echt belachelijk.
En toch…. hoe mooi zou het zijn in de sector van de filantropie: je klikt op een land, geeft aan hoeveel mensen er nu kans op onderwijs hebben, en hupsakee, daar rolt een bedrag uit de machine met hoeveel maatschappelijke meerwaarde je creëert. 
Of dichter bij huis: toets in hoeveel mensen een specifieke ziekte hebben, hun leeftijdscategorie, en klaar! Je impact automatisch uitgerekend!
Impact meten is echt geen rocket science; het is echt niet heel moeilijk. Er wordt vaak heel ingewikkeld over gedaan. Terwijl het vaak toch echt een kwestie is van logisch nadenken over wat de verandering nu precies is die je wilt realiseren, en hoe je aan de doelgroep kunt vragen hoe belangrijk dat voor ze was/is. Maar het is natuurlijk niet zo simpel als het Kenniscentrum Sport ons wil doen geloven. Dat maakt impactmeten juist ongeloofwaardig.