Hij staat in DDB100: Dave Ensberg-Kleijkers (Jantje Beton)

Hij staat in DDB100: Dave Ensberg-Kleijkers (Jantje Beton).
Hij staat in DDB100: Dave Ensberg-Kleijkers (Jantje Beton).
23 november 2021

Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder van Jantje Beton, wil het belang van spelen wel van de daken schreeuwen: ‘Spelen is leven voor kinderen, waar ter wereld ze ook worden geboren.’ Onlangs luidde hij met organisaties als IVN Natuureducatie en JOGG de noodklok over het grote aantal kinderen dat niet buiten speelt. Vóór corona zou dat 15% zijn, maar volgens hem is dat door de pandemie verergerd, mede doordat scholen en speeltuinen lange tijd dicht waren. Ensberg-Kleijkers: ‘Kinderen die niet buitenspelen leren letterlijk en figuurlijk minder goed vallen en opstaan, zijn minder creatief, minder gelukkig, presteren minder goed op school, doen later meer beroep op de zorg en vervallen makkelijker in criminaliteit.’ Hij pleit er dan ook voor om juist nu aandacht te besteden aan meer speelruimte voor kinderen in de buitenlucht. Afgelopen oktober lanceerde Jantje Beton de campagne ‘Onbeperkt Spelen’, die inzet op veel meer speelplekken voor kinderen met een beperking. In juni stond de eerste editie van de Buitenspeelweek op de agenda.
 
Overtuigingskracht
Ensberg-Kleijkers heeft een grote overtuigingskracht, opgebouwd door vele jaren kennis en ervaring. Zo zwaait hij niet alleen de scepter bij Jantje Beton, maar is hij ook bestuurder van de Nederlandse Unie van Speeltuinorganisaties. Voordat de bestuurskundige bij ‘Jantje’ kwam, was hij lange tijd werkzaam in het onderwijsveld, waaronder als voorzitter van het college van bestuur van Stichting Biezonderwijs. In alles was hij doet, is zijn moeder een grote inspiratiebron. Zij had een beperking en was pas vijftig toen ze overleed. ‘Ze bleef tot haar te vroege dood liefdevol, hoopvol en optimistisch. Ze zag tot haar laatste adem uit naar de ander’, aldus Ensberg-Kleijkers. Doordat hij als kind mantelzorgtaken had, kwam hij erachter hoeveel waarde het heeft om een ander te helpen. Geen wonder dat hij talrijke nevenfuncties vervult. Zo is Ensberg-Kleijkers onder meer vicevoorzitter van Stichting Johan Ferrier Fonds, ambassadeur van Méér muziek in de klas en volgde hij dit jaar Jan Peter Balkenende op als voorzitter van de Maatschappelijke Alliantie.
 
Uit het juryrapport: ‘Behalve een maatschappelijke duizendpoot is Ensberg-Kleijkers een inspirerende optimist. Zo beschrijft hij in zijn eerste boek Bezielde Beschaving hoe hij de toekomst ziet. Volgens hem moet de échte gouden eeuw nog komen. Ensberg-Kleijkers: ‘Een gouden eeuw waarin medemenselijkheid, compassie, solidariteit, duurzaamheid en vele andere waarden die onderdeel zijn van een bezielde beschaving centraal staan.’ Ensberg-Kleijkers biedt hoop.’
 
Lees ook: ‘Civil Power 2021 afgelast’
Lees ook: ‘Ex NOC*NSF Dielessen krijgt een lintje’