Ex-NOC*NSF Gerard Dielessen krijgt een lintje

Ex-NOC*NSF Gerard Dielessen ontvangt Koninklijk lintje.
Ex-NOC*NSF Gerard Dielessen ontvangt Koninklijk lintje.
17 november 2021

Ex-directeur van sportkoepel NOC*NSF Gerard Dielessen is afgelopen maandag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dat maakte de organisatie bekend. Voor zijn ‘dappere voortrekkersrol in het aanpakken van misstanden in de sport’ kreeg hij tijdens zijn (toch weer) online afscheid het Koninklijke lintje opgespeld door Agnes Schaap, burgemeester van Renkum.
 
Op 1 oktober vertrok Dielessen als algemeen directeur van sportkoepel NOC*NSF vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Marc van den Tweel, voormalig directeur van Natuurmonumenten en nieuwe nummer 1 in De Dikke Blauwe 100, volgde hem op. Ook Dielessen stond eerder in de DDB100; in 2020 voor het eerst op plaats 38. Zijn officiële afscheid van NOC*NSF zag er anders uit dan gedacht; vanwege de aangescherpte coronamaatregelen moest de bijeenkomst toch weer voor een groot deel online plaatsvinden. Gelukkig had voorzitter van NOC*NSF, Anneke van Zanen-Nieberg, lovende woorden voor Dielessen paraat: ‘Gerard heeft NOC*NSF elf jaar geleid met een niet-aflatende energie om sport verder te krijgen en dat alles op een stevig integriteitsfundament. Ook de laatste achttien maanden, die vanwege corona wellicht niet eerder zo turbulent waren voor de sport, heeft hij gezorgd voor verbinding tussen de diverse sportbonden en steeds naar mogelijkheden gezocht hoe het beste met de situatie om te kunnen gaan.’
 
'Laat de sport niet in z'n hemd staan'
Dielessen zelf benutte zijn afscheidsspeech om alle betrokken partijen, van partners tot ministers tot medewerkers, te bedanken, de doorontwikkeling van de sport in de afgelopen 10 jaar uit te lichten en de verbindende rol van sport te benadrukken. Hij sprak daarbij zijn hoop uit dat de politiek de sport als ‘onderdeel van de oplossing om zo snel mogelijk van deze ellendige gezondheidscrisis af te komen’. Hij deed daarbij een oproep naar de politiek om ‘de sport niet in z’n hemd te laten staan nu er nog steeds grote uitdagingen voor de deur staan’. Dielessen doelt daarmee op de grote integriteitsvraagstukken en de gevolgen van de wereldwijde pandemie. Ook sprak hij het vertrouwen in zijn ‘energieke opvolger’ Van den Tweel uit.
 
Carrière
Dielessen begon zijn carrière in de journalistiek bij Het Utrechts Nieuwsblad en werkte daarna voor het NOS Journaal, Nova en NOS Studio Sport. Tot 2010 was hij algemeen directeur bij de NOS, om vervolgens de overstap te maken naar NOC*NSF. Daar zette hij zich ruim tien jaar met hart en ziel in voor de missie van de organisatie: het creëren van optimale sportomstandigheden voor iedereen. Van recreant tot topsporter, van gehandicapte sporter tot vrijwilliger en fan. Want, zo meent Dielessen, alles staat met elkaar in verbinding.
 
Bron: NOC*NSF
Lees ook: ‘Marc van den Tweel nummer 1 van De Dikke Blauwe 100’

 
LET OP: Vanwege de nieuwe coronamaatregelen hebben we helaas moeten besluiten om Civil Power te annuleren op 18 november en te verplaatsen naar voorjaar 2022. De nieuwe datum wordt spoedig gecommuniceerd.