Hier London

1 december 2010
Opinie | | Internationale filantropie

Onze correspondent voor de UK, Marc Wortmann, bericht dit keer over diverse uiteenlopende onderwerpen die aan de orde zijn in de goede doelensector aan de andere kant van de Noordzee: "Rare jongens die Britten!"

Budget cuts
Het gesprek van de dag in de goede doelensector in Londen en het hele Verenigd Koninkrijk zijn de bezuinigingen (budget cuts) die het land in het algemeen treffen en de impact die dit zal hebben op de sector. Het is van belang om hierbij twee dingen in het achterhoofd te houden. Ten eerste is de Britse overheid zeer genegen (meer dan in welk ander land dan ook) om problemen te deponeren op het bordje van de Third Sector met een zak geld erbij en het vriendelijke verzoek om een oplossing te verzinnen. De goede doelensector is dan ook zwaar gesubsidieerd en met vele koorden aan de overheid gebonden.

Het tweede punt is dat het land in de goede jaren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, niet heeft gewerkt aan het terugdringen van het begrotingstekort tot nul of zelfs een overschot. Het redden van de bankensector heeft er daarom nog erger ingehakt dan in ons land, maar was onvermijdelijk. Immers de financiële sector zorgt voor 10% van ‘s lands inkomen, reden waarom een linkse politicus als Gordon Brown zich met hand en tand verzette tegen al te veel Europese regulering.

Dit betekent wel dat het land er financieel slecht voorstaat, met een begrotingstekort van rond de 12% van het nationaal inkomen. Bijna net zo beroerd als Griekenland... Gelukkig denkt niemand dat het Verenigd Koninkrijk financieel op instorten staat. Intussen moet er wel rigoreus worden bezuinigd, gemiddeld zo'n 25% per departement. Opvallende uitzondering onder de conservatief-liberale coalitie: de gezondheidszorg en de ontwikkelingshulp. Deze laatste zal zelfs worden opgetrokken tot de internationale norm van 0.7% (die maar weinig landen halen).

De bezuinigingen leiden overigens tot een enorme toename in het aanbod van cursussen hoe hier mee om te gaan en alternatieve inkomsten te verwerven. De educatieve industrie is groot in dit land en ziet duidelijk kansen in de huidige situatie. Er zijn weken geweest dat ik iedere dag een of meerdere brochures met cursussen op mijn bureau kreeg.

De onderwijssector doet overigens steeds meer aan fondsenwerving en meldde trots dat afgelopen jaar de grens van £500 miljoen (€600 mio.) aan giften is overschreden.

Hoe kies je een doel voor social network fundraising?
In het Verenigd Koninkrijk zijn onze VFI, NGF en ISF (binnenkort IF) verenigd in één organisatie: het Institute of Fundraising. De afdeling Londen van I-o-F organiseert op de elke eerste donderdag van de maand een bijeenkomst aan het eind van de dag met borrel, presentatie en een snelle hap. Ideaal om te netwerken en wat op te steken over wat er leeft in de sector. In november ging het over het hier zeer populaire social network fundraising: fietsen, rennen, berg beklimmen of wat je maar kunt bedenken en dan je vrienden benaderen voor sponsoring. Het is een ideale vorm voor donateurs die meer willen doen dan een gift storten. Een van de websites die deze vormen van werving ondersteunt heeft onderzocht hoe mensen een goed doel kiezen. De twee belangrijkste redenen blijken te zijn: een plezierige ervaring met een goed doel (bijvoorbeeld hoe het heeft bedankt voor een donatie) en een aanbeveling van vrienden en bekenden.

Rare jongens, die Britten...
Na een jaar van speculeren in de pers was het dan eindelijk zover, de aankondiging van het koninklijk huwelijk van prins William en Kate Middleton. Dat wordt smullen voor de media in het komende halfjaar, want het huwelijk zal op 29 april 2011 plaatsvinden. Ook heel Brits is de discussie die meteen losbarstte of het in tijden van zware bezuinigingen wel gepast is om stevig uit te pakken met een peperdure bruiloft. De Metro meldde echter de volgende dag, op gezag van enkele wetenschappers, dat de detailhandel en toeristische industrie kunnen rekenen op een extra omzet van 600 miljoen pond. En inderdaad waren er binnen een dag al bekers te koop met het koninklijk paar.....

Marc Wortmann is sinds 2006 het opperhoofd van Alzheimer's Disease International in Londen.