Goede voornemens....en de werkelijkheid van vrijwilligers

Premier Rutte in gesprek met Hendrik-Jan Overmeer en Deedmob (foto: Ministerie van Algemene Zaken). Tja, en anderhalve meter is anderhalve meter, ook virtueel...
Premier Rutte in gesprek met Hendrik-Jan Overmeer en Deedmob (foto: Ministerie van Algemene Zaken). Tja, en anderhalve meter is anderhalve meter, ook virtueel...
23 april 2020
Opinie | | Vrijwilligers

Aan het eind van een jaar zet je voor jezelf een aantal goede voornemens op de horizon voor het jaar erop. Persoonlijk doe ik dat op verschillende vlakken. De meeste bekende is bijna cliché-matig vaker naar de sportschool te gaan maar ook voor mijn bijdragen aan de Dikke Blauwe had ik een goed voornemen, namelijk in te zoemen op vrijwilligerswerk en het politieke krachtenveld daaromheen. En dan zowel met focus op EU en daarbuiten. Zoals altijd begon ik voortvarend en richtte hiervoor mijn blik op Schotland en de TSI’s. Daarnaast vond ik België een interessante blik waard, daar hebben ze nl de bijzondere vrijwilligersverzekering.

En toen begon de coronacrisis… 

Heel Nederland werd geraakt door deze crisis. De cijfers zijn bekend, de regels van het RIVM werden leidend voor het werk van Deedmob. Persoonlijk betekende de crisis ook veel voor mij, mijn vriendin heeft twaalf dagen in het ziekenhuis gelegen, positief op COVID19, waarvan vijf dagen op de IC. Zoiets gun je echt helemaal niemand. Als u haar verhaal wilt lezen verwijs ik graag door naar dit NRC artikel. 

Maar nu weer terug naar de dagelijkse werkelijkheid in vrijwilligersland. 

Samen helpen
Professioneel is ook veel aan de hand. Deedmob is een organisatie die zich in de core van haar bestaan bezig houdt met het helpen van mensen. En wat is passender om juist nu nog een tandje bij te zetten! Juist nu. Op de dag dat de crisis echt begon, 15 maart 2020 zijn wij dan ook gestart met coronahelpers.nl. Binnen een week hadden ruim 300.000 bezoekers en ruim 1500 matches. We werken hierbij heel nauw samen met gemeenten, bedrijven en welzijnsorganisaties. Wat alleen: hoe meer stakeholders aansluiten, hoe meer impact! 

Goed voorbeeld is onze partner de Vrijwilligerscentrale Utrecht. Zij maken zeer goed gebruikt van ons platform en dat werpt zijn vruchten, juist nu, echt af. Techniek zoals Deedmob’s is niet vervangend voor het werk van de medewerkers, maar geeft juist wel efficiënte ondersteuning. Vooral nu! We zijn ook bezig met de SDG’s, maar daar later meer over!

Afgelopen weken zaten we op ruim 700.000 bezoekers en hebben we in binnen en buitenland (denk aan o.a. UK, Duitsland en België) ruim 5.000 matches gemaakt. En dit is ook niet onopgemerkt gebleven.

Op woensdag 15 april bezocht de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijser, ons kantoor van Deedmob om bijgepraat te worden  over de actualiteiten en waar wij als organisatie  tegen aan lopen. De staatssecretaris had vooral oog voor de uitdagingen waar startups als Deedmob in de praktijk tegen aan lopen.

MP
Op donderdag 16 april hadden wij een video overleg met premier Mark Rutte over de coronahelpers.nl. De premier was vooral geïnteresseerd in alle ontwikkelingen en ook in de internationale ambities van ons. Tijdens het plenaire debat die middag in de Tweede Kamer, over de ontwikkelingen rondom het coronavirus, ging de premier in op het gesprek met Deedmob en noemde het bij naam als goed voorbeeld in deze tijd. Het is duidelijk dat de premier bovenop alle ontwikkelingen zit en alle facetten op de voet volgt. Ook lieten we het Team corona-helpers.co.uk zien aan de premier. De snel groeiende Britse variant van het Deedmob product is o.a. actief in the County of Somerset, waar zijn Britse ambtgenoot Boris Johnson een huis heeft. Constituency beter dan huis?

Oranje belletje
En vorige week vrijdag werd mijn collega en DDB Top 100 lid Boudewijn Wijnands gebeld door Hare Majesteit Koningin Máxima. Zij sprak haar steun uit voor Coronahelpers. Het Koninklijk Paar belt met meerdere initiatieven in Nederland die juist in tijden van de coronacrisis mensen helpen. Alle steun hierbij is welkom.

En: wij gaan door! Voor u allen.

Blijf gezond of wordt weer gezond.  Samen komen we er uit! Want alleen samen staan we sterk.

ps: Coronahelpers spraak ook met koningin Maxima: klik hier.

Wilt u meer bijdragen lezen van DDB-Expert Vrijwilligers Hendrik-Jan Overmeer? Klik hier