Goed DOEN

12 december 2007, 08:59
Goed DOEN
Goed DOEN
Het zoveelste ‘nieuwe' initiatief op Goede Doelen gebied is in aantocht. Mum's Market.

Er wordt geschermd met namen als; "Unicef, Warchild, Stichting Kika, Cliniclowns OF het Ronald McDonaldfonds". Kortom het staat nog in de modieuze kinderschoenen (en komt wellicht/waarschijnlijk nooit van de grond) want anders werd er geschermd met EN in plaats van OF in de tekst die per email naar een aantal goede doelen is gestuurd.

"Het moet een inspirerende, online plek worden waar maatschappelijk bewuste moeders het kopen en verkopen van leuke kinderspullen kunnen combineren met het steunen van een van de genoemde goed doelen." Een variant op de Goede Doelen Veiling maar dan met als doelgroep de maatschappelijk bewuste moeders? Origineel ook......

Het Goede Doel wordt steeds meer Bijzaak en Bijproduct. Kan dat nog gestopt worden? Waarom laten Goede Doelen dat eigenlijk toe ? Zorg nou dat mensen er bij willen horen en moeite willen doen om er bij te horen. Creëer schaarste, verzin een list. Maar stop die onzin waarbij het Goede Doel (welk dan ook) een soort restproduct is van iets waar je zelf beter van gaat worden, al bent geworden of waar je alleen maar over wilt kunnen meepraten...... Het ging toch over goed DOEN.
Dus niet alleen kijken naar de film van Al Gore of naar MEAT the truth.

Maar wat DOEN, daarbij niet direct denkend aan het indraaien van wat spaarlampen of een dagje vis in het weekmenu opnemen, maar dat mag natuurlijk als u in die sector zo nodig ook mee wil ‘doen'.... Hoezo dansen en drinken voor (of was het nou tegen?) HIV/AIDS en ga zo maar door. Dus niet de kinderen bij de voetbalclub lopen ophitsen langs de lijn (teken de petitie hier), maar wat doen. Thee inschenken als vrijwilliger in de kantine van de voetbalclub bijvoorbeeld. Drink je tenminste één keer in de week 's middags thee met je kind(eren)......

Kortgeleden had ik een gesprek met iemand van de Stichting Vriendendienst Midden en West Utrecht (aangesloten bij MEZZO). Voor de ruim driehonderd mensen met een psychiatrische problematiek die behoefte hebben aan een 'maatje' in die regio ( ! ) zijn - met heel veel moeite en inzet - een kleine honderd maatjes gevonden. Ruim tweehonderd mensen wachten op iemand die iets wil DOEN. Praten, winkelen, samen boodschappen doen. Kortom iets doen als maatje voor iemand in de buurt.Mocht u denken dat het aan de problematiek ligt - mensen met een psychiatrische problematiek klinkt voor velen wat zwaar...- dan is het goed te weten dat ook Pleegzorg nog een tekort kent aan pleegouders. De lijst van organisaties en instellingen die vrijwilligers zoeken die wat willen doen is heel lang. Niet zo lang geleden werd ik uitgenodigd voor de presentatie van een modecollectie van shawls die maatschappelijk verantwoord worden gemaakt in een land ver van hier. Subtitel van de uitnodiging was en ik citeer even uit het hoofd, " + a little charity on the side".

Dus er is geen escape mogelijk aan de conclusie....... 
Geld geven en/of inzamelen en producten in- en verkopen kan en doet iedereen.
Wordt trendsetter; ga in 2008 eens wat DOEN. Bij voorkeur iets waarom gevraagd wordt..... !

gerelateerde items