Toon alles (3)

Geen Nobelprijswinnaar zonder geldschieter

31 oktober 2019, 06:00
Geen Nobelprijswinnaar zonder geldschieter
Geen Nobelprijswinnaar zonder geldschieter
Nieuws is het niet: in veel Afrikaanse scholen leren kinderen minder dan ze zouden moeten leren. De vraag is waarom. Zijn leraren te slecht opgeleid? Zitten er teveel kinderen in een klas? Rammelen de schoolkinderen van de honger? 
De kersverse Nobelprijswinnaar voor economie Michael Kremer ontdekte in Kenia dat veel scholieren last hebben van wormen. Die zorgen voor een tekort aan ijzer en eiwitten, belemmeren de groei en maken kinderen lethargisch. 
 
Reageren? Mail ons, of reageer via TwitterFacebook of Linkedin.
 
Ook een bijdrage schrijven voor De Dikke Blauwe? Klik dan hier.

Ontworm je die kinderen met een simpele pil tijdens het ontbijt, dan vliegen de resultaten omhoog. Vergeleken met bijvoorbeeld de aankoop van schoolboeken of het aanstellen van meer leraren, hebben ontwormingsprogramma’s het grootste effect op het onderwijsniveau. Ontwormen zorgt voor meer kinderen in de klas en voor een betere opname van de leerstof. Per kind kost zo’n kuur tussen de 20 en 50 dollarcent.
Het is fantastisch dat Michael Kremer, samen met Esther Duflo en Abhijit Banerjee,  de Nobelprijs wint. Het trio levert al jarenlang geweldige data over armoedebestrijding en verhogen daarmee de effectiviteit van ontwikkelingssamenwerking.
Kremer, Duflo en Banerjee zijn ‘Randomistas’, empirische onderzoekers die werken met controlegroepen. Wil je bijvoorbeeld weten hoe je malaria terugdringt, dan geef je het ene arme dorp gratis muskietennetten, terwijl je het andere voor die netten laat betalen. Bij gratis netten daalt malaria een stuk sneller, ontdekte Duflo. Vergelijkbaar onderzoek deden de drie naar de effectiviteit van vaccinaties, sparen of ondernemerschap.
Op termijn verhoogt ontworming de arbeidsproductiviteit van volwassenen, zo ontdekte Kremer onlangs. Zou het lukken om alle Afrikaanse kinderen voor 2020 te ontwormen, dan groeit de  Afrikaanse economie in 2030 met maar liefst 52 miljard dollar. Mede op grond van Kremers onderzoek, krijgen inmiddels zo’n 600 miljoen kinderen een ontwormingskuur. 
Eind jaren ’90 was Michael Kremer als jonge wetenschapper nog op zoek naar geld. Dat kwam toen van de Nederlandse stichting Dioraphte, een vermogensfonds met aandacht voor wetenschap en onderzoek. Zoals Michael Kremer iets zag in gerandomiseerd onderzoek naar armoede, zo zag Dioraphte iets in het onderzoek van Kremer. Zo deelt ook Dioraphte een beetje in de eer van deze Nobelprijs.
gerelateerde items