FM's Jaaroverzicht Filantropie: Soundbites 2010

22 december 2010, 08:59

SOUNDBITES 2010

(PvdA-politica Gerdi Verbeet, afkomstig uit een orthodox PvdA-nest, in de Volkskrant) 

Van mijn vader mocht ik geen kinderpostzegels verkopen, want dat was charitas. (...) Dat moest, vond mijn vader, de overheid regelen.

(Sylvia Tóth kreeg veel kritiek op het naar haar genoemde Centrum van het Wilhelmina Kinderziekenhuis, Volkskrant van 28 april)

Het werd gezien als borstklopperij. De opmerkingen die ik kreeg! Of ik soms iets goed te maken had aan de maatschappij. Ik liep me voortdurend te verdedigen. 

(Trouw-columnist James Kennedy verbaast zich over de Hollandse krenterigheid)

Het heeft me lang verbaasd dat rijke Nederlanders het geld dat zij willen schenken aan goede doelen liever onderbrengen in een stichting: alsof bestaande liefdadigheidsorganisaties niet te vertrouwen zijn.

(Bert Koenders tijdens Civil Society Congres)

Regel je zaken vooral praktisch, sluit praktische allianties en wacht niet op de erkenning door de overheid. 

(FM-columnist en filantropie-adviseur 19 in Trouw)

Het is belangrijk dat we de gever gaan opvoeden. Goede doelen hebben nu de neiging zaken te simplistisch voor te stellen. Het is geen kwestie van domweg maar geld in een bak storten.

(prof. Lucas Meijs tijdens Studiedag Impact over de gevaren van integrale effectenmeting in de filantropie)

We moeten niet op de overheid gaan lijken. Dus geen 'Prinsjesdag van de civil society' alsjeblieft!

(VFI-directeur Gosse Bosma in antwoord op kritiek van Prem Radhakishun op de salarissen van goede doelendirecteuren in zijn programma op Radio 1)

Directeuren bepalen niet zelf hun salaris, maar dat wordt toegekend door een onafhankelijk bestuur dat onder anderen bestaat uit representanten van de donateurs van dat goede doel. Een salaris waar bovendien een duidelijk plafond voor is vastgesteld.

(Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds in NRC over een revival van het mecenaat in de Volkskrant)

Het is een illusie te denken dat de bezuinigingen op kunst en cultuur de komende vier jaar zijn op te vangen met geld- injecties van particulieren

gerelateerde items