Fiscus stopt navordering vrijwilligersaftrek

1 september 2011
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTERDAM (1 september) - De Belastingdienst gaat over de afgelopen drie jaren geen navorderingsaanslagen bij vrijwilligers opleggen, behalve als er een zwaar vermoeden van misbruik is, zo schrijft Elsevier. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën komt daarmee tegemoet aan een in de Tweede Kamer aangenomen motie van het CDA-lid Pieter Omtzigt. Ook een naheffing kan worden teruggedraaid.


Regelgeving verschillend uitgelegd

Volgens de Kamer hebben de meeste vrijwilligers te goeder trouw gehandeld, maar leggen belastinginspecteurs de regelgeving op verschillende manieren uit. Je kunt in de ogen van Kamerleden vervolgens van de betrokkenen niet meer eisen dat ze als bewijs bonnetjes van onkosten of kilometerregistratie kunnen laten zien. In een verklaring kan een organisatie vastleggen dat een vrijwilliger geen vergoeding ontvangt, waardoor diegene dat niet-uitgekeerde bedrag als gift aan de organisatie bij de Belastingdienst kan aftrekken.


Navorderingen

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën keerde zich eerder deze week nog tegen het voorstel om de navorderingen te schrappen. Hij wees erop dat er jarenlange jurisprudentie is over het toepassen van de regels en dat een vrijwilligersverklaring alleen niet voldoende is voor een giftenaftrek. Een generaal pardon zag hij daarom niet zitten.