Fiscus gaat oppotten goede doelen aanpakken

4 december 2008
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTELVEEN (5 december) - In de ANBI-regeling staat niets specifieks over het oppotten van gelden door goede doelen en vermogensfondsen. De fiscus gaat echter de teugels aanhalen, zo liet de Belastingdienst deze week weten. Er komen strenge controles.


Het bericht kwam naar buiten via de GPD-bladen: de Belastingdienst wil dat goede doelen niet meer geld oppotten dan noodzakelijk is voor het behalen van de doelstelling. Goede doelen die veel geld hebben opgespaard lopen het risico nu alsnog belasting te moeten gaan betalen. Tot dusverre hadden alle ANBI-instellingen een vrijstelling.



Dat er veel geld wordt opgepot is duidelijk voor iedereen die de jaarverslagen over 2007 opslaat. Veel grote fondsen hebben een belegd vermogen. Vandaar dat een aantal fondsen ook zo hard geraakt zijn door de kredietcrisis en de inzakkende aandelenkoersen.



De Belastingdienst heeft nog niet aangegeven welke criteria en drempels zijn nu concreet gaat hanteren. Men weigert voorlopig ieder commentaar over het onderzoek dat men is gestart. Een woordvoerder verklaart de radiostilte als volgt: "We willen geen strategisch gedrag uitlokken."