Fiscale trucs SP onder vuur minister

26 september 2007
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTELVEEN (26 september) - De commotie rond de gedwongen afdracht van salarissen van SP-kamerleden aan de SP heeft een nieuwe twist gekregen. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst wil de constructie verbieden en is bereid daarvoor desnoods de wet wijzigen.


Vorige week berichtte FM dat de SP het risico loopt haar fiscale ANBI-voordelen te verliezen, omdat verzuimd is een nieuwe beschikking bij de Belastingdienst aan te vragen. Er lijkt nu echter ook gevaar uit de hoek van het kabinet te komen. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken vindt de verplichte afdracht van salarissen onwenselijk. "Dit is gebruik van overheidsgeld voor een ander doel dan waarvoor het is bestemd."

 


In eerste instantie zal de minister gaan onderzoeken of zij de constructie kan verbieden. Mocht zij daartoe geen mogelijkheden zien binnen de geldende wetgeving, dan is zij bereid om de wet te wijzigen. De motieven van Ter Horst beperken zich overigens niet alleen tot de onjuiste besteding van overheidsgeld. Zij vraagt zich ook af of de onafhankelijkheid van politici niet in het geding is, wanneer zij sterk afhankelijk zijn van de vergoeding die zij weer van de partij op hun rekening ontvangen.

 


Ter Horst is niet de eerste minister die valt over de afdrachtregeling van de SP. Ook voorganger minister Remkes onderzocht al of hij iets aan de gedwongen afdracht van salarissen van parlementariërs kon doen. Hij durfde echter niet door te bijten.