Filmpje: Goed voorbeeld doet goed volgen

7 oktober 2017, 08:00
Filmpje: Goed voorbeeld doet goed volgen
Filmpje: Goed voorbeeld doet goed volgen
In de Nederlandse cultuur spreken mensen meestal niet over hun donaties aan goede doelen, volgens dr. Pamala Wiepking van de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Dat moet veranderen. Haar onderzoek met René Bekkers toont aan dat als je een goed doel echt wilt steunen, je iedereen moet vertellen hoeveel je hebt gedoneerd. Wiepking maakte er een filmpje over.
 
Het besluit om te doneren is vaak het gevolg van een maatschappelijk proces, zegt Wiepking. Van het zien of horen over donaties van anderen, leren mensen niet alleen dat dit iets positiefs is dat je met je geld kunt doen, maar ook hoe aangenaam het kan zijn om bij te dragen aan goede doelen. Het kan leiden tot een goed gevoel, wat weer inspirerend kan zijn voor andere mensen. Maar doneren laat mensen ook overkomen als prosociaal, een eigenschap die de sociale status verhoogt.
 

 
Klik hier voor het onderzoek A Literature Review of Empirical Studies of Philanthropy: Eight Mechanisms That Drive Charitable Giving van Wiepking en Bekkers.
 
gerelateerde items