Filantropen & bestuurders: aan de slag in Jaar van de Vrijwilliger

10 december 2020, 06:00
Filantropen & bestuurders: aan de slag in Jaar van de Vrijwilliger
Filantropen & bestuurders: aan de slag in Jaar van de Vrijwilliger
Onze Koning zegt regelmatig: “Als onze vrijwilligers er vandaag mee stoppen, ligt morgen ons land plat”. Dat klopt. Laat u ook even inspireren door onze Minister President: bekijk het filmpje onderaan deze column. Van de Nederlanders ouder dan 15 jaar zijn bijna 7 miljoen actief als vrijwilliger. Prangende vraag: waarom doen die andere 8 miljoen niet mee? In 2021 wordt deze uitdaging opgepakt met de lancering van het Nationale Jaar van de Vrijwilliger.

In deze bijdrage richt ik mij ter gelegenheid hiervan rechtstreeks tot u, lezer van De Dikke Blauwe. U bent grootgever en/of bestuurder van een filantropische instelling. Misschien wel die van u zelf of uw familie. Of u leidt een bedrijfsfonds of corporate foundation. U kunt niet zonder vrijwilligers, dat ik verzeker ik u. Laat 2021 u dan extra inspireren.

Voor de Gevers
Bent u dat Vermogensfonds? Zet vanaf 1 januari uw beste beentje voor en ga vrijwilligersorganisaties helpen. Discussieer in uw vergaderingen welke enorme impact deze organisaties maken en ga ze concreet helpen met geld en goede raad. 

Voor de Doeners
Zet (extra) taken uit bij meer vrijwilligers of zet ze uit via de netwerken van vrijwilligers. Help bij het werven van meer vrijwilligers. Vergeet daarbij niet uw eigen ‘’rolodex’’ in te zetten. Voor goede doel bestuurders: pak dit jaar van de vrijwilliger aan om nog meer te communiceren over wat u goed doet en hoe u daar meer vrijwilligers bij kunt gebruiken. Communiceer extra met al uw stakeholders over de impact van vrijwilligers op uw missie en doelen.
 
Voor de Gevende Doeners
U leidt een corporate foundation? Start of ga met extra energie door met het mobiliseren van uw medewerkers. Mooi is dat ondanks corona de meeste bedrijfsfondsen juist willen opschalen, niet afbouwen. 

En Den Haag?
2021 is niet alleen het Jaar van de Vrijwilliger, het is ook het jaar van de kiezer. Zoekend in de (concept) partijprogramma’s komt de vrijwilliger regelmatig terug. De VVD spreekt over vrijwilligerswerk voor nieuwkomers en GroenLinks schrijft over een stimuleringsfonds om vrijwilligers en mantelzorgers meer te waarderen. Neem als filantroop of mecenas of bestuurder concreet de tijd om partijen te laten (in)zien wat uw vrijwilligers doen naast of bovenop alle inspanningen van de overheid. Ze zullen u beslist begrijpen: politieke partijen zijn immers ook vrijwilligersorganisaties. Kijk (nog eens) naar deze motie van Segers CS over het in gesprek gaan met vrijwilligersorganisaties: klik hier.

Laten we vol goede moed en geïnspireerd op weg gaan naar 2021, het jaar dat na alle ‘’uitdagingen’’ van 2020 met uw hulp vast nog meer vrijwillige goed doeners in de benen brengt.   
 
gerelateerde items