Excuses Artsen zonder Grenzen: ‘Barrières meldingen moeten weg’

Ms Jane Campbell / Shutterstock.com
Ms Jane Campbell / Shutterstock.com
25 juni 2018
Nieuws | | Goede doelen

Artsen zonder Grenzen (AzG) Nederland wil het aankaarten van seksueel wangedrag makkelijker maken voor medewerkers. Dat laat de hulporganisatie weten naar aanleiding van een bericht dat de BBC naar buiten bracht. De BBC meldde dat acht vrouwelijke oud-medewerkers de cultuur bij AzG 'giftig' noemen en dat er sprake is van 'schaamteloos en wijdverbreid' bezoek aan plaatselijke prostituees. ‘We zijn volop bezig om elke barrière te beslechten die het melden van onacceptabel gedrag in de weg staat’, zegt Nelke Manders, directeur van het Nederlandse Artsen zonder Grenzen.
 
De beschuldigingen vloeien voort uit het schandaal rond seksueel misbruik binnen Artsen zonder Grenzen dat begin dit jaar naar buiten kwam. De medische hulporganisatie kreeg in 2017 wereldwijd 146 meldingen van ongewenst gedrag. In 40 gevallen bleek na intern onderzoek sprake te zijn van misbruik of ongewenst gedrag. In ruim de helft van die gevallen (24) ging het volgens AzG om ongewenst seksueel gedrag tussen collega’s onderling en niet tussen medewerkers en patiënten. Zeven van die gevallen vielen onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandse afdeling van de hulporganisatie. Vijf betrokkenen werden ontslagen. Wereldwijd gebeurde hetzelfde met twintig medewerkers. Artsen zonder Grenzen voert naar eigen zeggen een zerotolerancebeleid ten aanzien van seksueel wangedrag.
 
Excuses
'We bieden onze excuses aan voor alle keren dat mensen slachtoffer zijn geworden van seksuele intimidatie, misbruik of op een andere manier slecht zijn behandeld', stelt Artsen zonder Grenzen in een verklaring die door 42.000 mensen is ondertekend. 'We hebben meldingsprocedures, maar we moeten meer doen om te verzekeren dat die bekend en vertrouwd zijn en ook echt worden gebruikt door de mensen die ze nodig hebben.'
 
Opener sfeer
De Nederlandse AzG-directeur Nelke Manders reageert met een onlineverklaring: 'Ook ik ben geschrokken door berichtgeving over ongepast gedrag van medewerkers. We werken aan het creëren van een opener sfeer waarin mensen zich uit durven spreken en we zien dan ook een toename van het aantal gesprekken hierover. Helaas blijken wij niet immuun voor dit gedrag van individuele medewerkers. We zijn volop bezig om elke barrière te beslechten die het melden van onacceptabel gedrag in de weg staat.’
 
Actieplan Integriteit
Vorige week debatteerde de Tweede Kamer nog over misstanden bij hulporganisaties en de aanscherping van procedures en subsidiekaders. Een coalitie van koepels en internationale hulporganisaties stuurde toen een gezamenlijk Actieplan Integriteit naar de Kamer. ‘Doel van het plan is dat uiteindelijk het aantal integriteitsschendingen afneemt en de meldingsbereidheid toeneemt’, aldus Goede Doelen Nederland, een van de initiatiefnemers.
 
(Bron: Trouw, AD)