EVPA: Co-investeringen nemen toe in venture philanthropy

9 november 2016, 18:00
EVPA: groei in gezamenlijke investeringen
EVPA: groei in gezamenlijke investeringen
De Europese venture philanthropy en social investment sector groeit en werkt steeds meer samen. Dat blijkt uit het onderzoek dat de European Venture Philanthropy Association (EVPA) deed onder maatschappelijke investeerders en grant makers in Europa. De conclusie van het onderzoek: de periode 2015-2016 laat groei zien, stabilisering van budgetten en een grote toename in gezamenlijke investeringen. Afgelopen donderdag en vrijdag werd over de ontwikkelingen gesproken tijdens de EVPA Conferentie in Parijs. DDB Expert Henk van Stokkom was erbij.
 
Van Stokkom: ‘Er waren ruim vijfhonderd mensen aanwezig uit heel Europa maar ook delegaties uit diverse Aziatische en Afrikaanse landen. Ook de sprekers kwamen van over de hele wereld en Nederland was daarin goed vertegenwoordigd. ‘Zo was Margot Quaegebeur van Anthos Fund en Asset Management aanwezig die sinds een paar jaar medeverantwoordelijk is voor een impact investing portefeuille van honderd miljoen euro.’
 
Pitchende vermogensfondsen
Het programma was divers. ‘Er waren veel mogelijkheden om bijgepraat te raken over Scaling Social Businesses, Social Impact Bonds, Migration and Refugee Crisis en de mogelijkheden van Venture Philanthropy in noodsituaties. Maar er waren ook sessie over Maximising Impact through Successful Exits, New Venture Philanthropy tools in International development (More Resources for more Impact?). Bijzonder was de Dragon’s Den, waarbij vermogensfondsen moesten pitchen voor geldvragende organisaties. De omgekeerde wereld, want het was merkbaar dat de vermogensfondsen niet gewend waren om kort en helder toe te lichten waarom geldvragers nou juist bij hun fonds geld zouden moeten aanvragen.’
 
EVPA Survey
Hoe het gesteld is met venture philanthropy en maatschappelijke investeringen in Europa, werd duidelijk uit de EVPA Survey 2015/2016. De onderzoekers ondervroegen 108 maatschappelijke investeerders en grant makers. 72 Procent van de ondervraagden zijn non-profitorganisaties. Uit het onderzoek blijkt dat 69 procent van de ondervraagden streeft naar maatschappelijke winst. 31 Procent vindt zowel maatschappelijke als financiële winst belangrijk.
 
Uitkomsten uit het onderzoek:
  • Overheden, eigen giften en fondsen zijn de grootste inkomstenbronnen.
  • Social enterprises en non-profits zonder commerciele doelstellingen zijn de belangrijkste investeringsdoelen, zij krijgen 37 en 35 procent van alle fondsen.
  • Co-investeringen zijn belangrijk in de investeringsstrategie. 63 procent van de respondenten heeft in het verleden co-investeringen gedaan en 19 procent is erin geïnteresseerd. 51 procent van de respondenten die ervaring heeft met co-investeringen deed dat samen met fondsen die zich op andere wijze met filantropie bezighouden.
  • De grootste thema’s zijn economische en maatschappelijke ontwikkeling (ontvangen 24 procent), toegang tot financiële diensten (19 procent), onderwijs (15 procent) en milieu (14 procent).
  • De belangrijkste beneficianten zijn kinderen, jongeren en armen.
  • De meest voorkomende manier om de organisatorische capaciteit van beneficianten te versterken is het geven van strategische ondersteuning (85 procent), assistentie bij de omzetstrategie (77 procent) en financieel management (73 procent).
  • De meerderheid is gefocust op resultaat: 96 procent van de onderzochte organisaties meet de resultaten van de beneficianten.
 
Meer impact
Bernard Uyttendaele, CEO van de EVPA, is vooral content met de samenwerking tussen de organisaties. ‘We zijn blij om de toename in co-investeringen te zien. Voor ons betekent dat dat er meer wordt samengewerkt naar een gezamenlijke bron van expertise en ervaringen die op termijn kan zorgen voor meer impact’, aldus Uyttendaele.
 
Klik hier voor het volledige onderzoek.
 

  

Over de EVPA

The European Venture Philanthropy Association is de koepelorganisatie voor organisaties die social impact nastreven door venture philanthropy en maatschappelijk investeren. Nederlandse leden zijn Adessium Foundation, Fonds1818, Karuna Foundation, Incluvest BV, Van Leer Groep Foundation en KNHM Participaties BV. De EVPA Conferentie vindt volgend jaar plaats op 9 en 10 november in Oslo en is toegankelijke voor leden en niet-leden.
 
Meer informatie > http://evpa.eu.com/
gerelateerde items