Is dit wel een redelijke uitkomst?
Ik betwijfel of de Belastingdienst wel iets tekortkomt als een goed doel als erfgenaam lijfrentevermogen krijgt. Maar nog belangrijker: moeten we in deze situatie tot de conclusie komen dat de fiscale aftrek onterecht is? Sparen voor je pensioen en een goed doel benoemen tot erfgenaam zijn eerbiedwaardige zaken, die door de overheid ook fiscaal gestimuleerd worden. Waarom moet de combinatie van deze twee zaken dan bestraft worden? De straf komt ten laste van het goede doel. Het is dus ook niet zo dat sprake is van een opzet waardoor anderen profiteren.
Deze kwestie komt steeds vaker voor, omdat steeds meer mensen hun lijfrentevermogen aanhouden op lijfrenterekeningen. En wie denkt nu aan deze kwestie bij het opstellen van een testament waarin een goed doel tot erfgenaam wordt genoemd? Vrijwel niemand, is mijn inschatting.
DGA’s die hun pensioen in eigen beheer omzetten in een oudedagsverplichting zijn een nieuwe categorie die met deze problematiek te maken kunnen krijgen.
 
Wie kan dit oplossen?
In de rechtspraak is de vraag aan de orde gekomen of de revisierente wel redelijk is. Een rechter mag echter niet oordelen over ‘de innerlijke waarde of billijkheid van de wet’. Het is dus de wetgever die zal moeten ingrijpen. Naar mijn mening is hiervoor in ieder geval aanleiding in de situatie dat een anbi als erfgenaam lijfrentevermogen krijgt.
 
*Tjarko Denekamp is specialist Schenken en erven bij het Kenniscentrum Vermogensadvies & Beleggen van ABN AMRO MeesPierson.
 
Nieuw: 
DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal.
Aanmelden: klik hier.
2/2
gerelateerde items