Elfstedenmars

Elfstedenmars
Elfstedenmars
3 februari 2022
Opinie | | De Dikke Blauwe

Zoals elke winter is er ook dit jaar weer de (ijdele) hoop dat de verlossing van de chronische winterdip uit het Noorden komt. De Elfstedentocht blijft het land bezighouden zodra het kwik de nul graden dreigt te bereiken. Bij gebrek aan een concreet vooruitzicht NOStalgiseert de media elk moment om er weer over te beginnen.

Complotdenkers grijpen dit wellicht aan om dit als een cover-up operatie van de Haagse elite te duiden. Er waait immers een hele gure Noordenwind daarboven in het land.

God, wat een treurigheid kwam er weer voorbij de laatste tijd.

Zo zagen we in de tv-serie ‘Scheefgroei’ het Noorden - en dan met name Oost Groningen, bovenaan eindigen in vrijwel elke grafiek. Laagste inkomens, meeste armoede, hoogste werkloosheid en ga zo maar door.

En dan, als je al murw gebeukt bent door deze droefenis, kondigde net voor het scheiden van de markt, Minister ‘gevoel, wat is dat?’ Stef Blok aan, dat we extra gas gaan oppompen in Groningen. Bij scheefgroei kan kennelijk ook nog wel wat scheefzakken bij.

Met tranen in mijn Brabantse ogen zag ik later de Groningers urenlang in kou in de rij staan voor de aalmoezen die Den Haag in petto had. Ze konden elk 10.000 euro krijgen voor geleden aardbevingsschade. Nu zijn de huizen in die regio weliswaar wat goedkoper dan in de Randstad, maar met tien mille is het met een deurkozijntje inclusief deur en beslag maken en afhangen, wel op schat ik in. Bovendien pisten duizenden Groningers langs de pot want het geld was snel op.    

Toch is het niet allemaal kommer en kwel daar. Ik zie wel lichtpuntjes.

In betrekkelijke anonimiteit voltrekt zich daar namelijk een stille revolutie. Zo vestigde er zich een grote fabriek voor het reinigen van vervuild metaal. Evenals een fabriek waar plastic afval wordt omgezet in chemische grondstoffen. Zeer recent hoorde ik dat er ook nog een bedrijf komt dat biologische alternatieven voor plastic gaat maken. Een wereldprimeur schijnt.

Groningers zijn bescheiden, nuchtere mensen. Dat is mooi, maar ook een valkuil. Je wordt niet vanzelf gehoord in dit land. Schreeuw maar eens wat harder van de daken dat jullie het Circular Valley van Nederland zijn en eis elke daarvoor beschikbare rijkssubsidie op. Blokkeer de gaspijp en eis volledige compensatie. Laat René Paas (CDK) de voetmars naar Den Haag leiden waarin tienduizenden Groningers optrekken naar Den Haag en recht eisen op werk, fatsoenlijk inkomen en aardbevingscompensatie.

Tip: doe onderweg elf steden aan.