ECSP: Webbink tweede hoogleraar

21 juni 2010
Nieuws | | Personalia

AMSTELVEEN (21 juni) - Prof.dr. Dinand Webbink is benoemd tot bijzonder hoogleraar Policy Evaluation, with specific focus on Strategic Philanthropy, Health and Education in de Erasmus School of Economics, vanwege de Vereniging Trustfonds EUR. Webbink is momenteel programmaleider  Onderwijs & Wetenschap bij het Centraal Planbureau en programmaleider Evaluation Studies bij het Top Institute for Education Research (TIER). Hij gaat bij het ESCP onderzoek opzetten op het terrein van policy evaluation met de toepassing op filantropie.

Prof.dr. Webbink is naast prof. dr. Lucas Meijs de tweede hoogleraar die verbonden is aan het  Rotterdamse European Center for Strategic Philanthropy. Vorig jaar werd het ECSP opgericht door Erasmus School of Economics (ESE), Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en stichting Adessium. Doel is om de kwaliteit, effectiviteit en transparantie van de filantropesector in Europa en in het bijzonder in Nederland te vergroten door wetenschappelijk onderzoek en onderwijs over onderwerpen die binnen de strategische filantropie vallen. ‘Impactmeting en transparantie' en strategic grant making zijn belangrijke speerpunten van onderzoek.
Daarnaast gaat het ECSP opleidingen verzorgen voor bestuurders en directeuren van goede doelenorganisaties en vermogensfondsen. Het centrum bevordert het opzetten en onderhouden van een netwerk van nationale en internationale initiatieven dat gericht is op het vergroten van de kwaliteit van de filantropische sector. Alle activiteiten van het ECSP staan in het teken van het hoofdthema: 'Doing Good Done Better'.

SER

Naast zijn nieuwe hoogleraarschap bekleedt Webbink een adviserend lidmaatschap bij de Sociaal-Economische Raad (SER) in de commissie Arbeidsmarkt- en Onderwijsvraagstukken en is hij lid van de wetenschappelijke begeleidingscommissie van het programma Onderwijsbewijs dat een groot aanta lgecontroleerde experimenten in het onderwijs stimuleert.

Hoogwaardig onderzoek

"Wij zijn bijzonder verheugd dat Dinand Webbink als hoogleraar is toegevoegd aan de wetenschappelijke staf van het ECSP. Hij kan hoogwaardig onderzoek initiëren op het terrein van policy evaluation met de toepassing op filantropie. Met de resultaten van zijn onderzoek kan hij een brug slaan naar de kennisbehoefte van de sector", aldus prof.dr Philip Hans Franses, decaan ESE en voorzitter van de Raad van Toezicht van het ECSP. 

Beleidsmakers adviseren

Dinand Webbink: "Ik kijk ernaar uit om binnen het ECSP aan de slag te gaan en een bijdrage te leveren aan evidence based-beleid binnen de filantropische sector. Ik ga zowel fundamenteel als toepassingsgericht onderzoek uitvoeren en verwacht op basis hiervan beleidsmakers te kunnen adviseren over de opzet en evaluatie van beleid. Ook heb ik grote belangstelling voor de effectiviteit en maatschappelijke opbrengsten van interventies op het terrein van onderwijs en gezondheid."