Toon alles (2)

Ex-directeur failliet ANGO vast op verdenking van fraude

14 juli 2016, 11:00
Johan M. (63) logeert voorlopig op staatskosten
Johan M. (63) logeert voorlopig op staatskosten
De ex-directeur van de failliet verklaarde gehandicaptenorganisatie ANGO is vastgezet op het politiebureau in Oldenzaal. Johan M. (63) wordt verantwoordelijk gehouden voor de ondergang van ANGO. Bovendien zou hij ook nog eens een greep in de kas van de plaatselijke paardenclub hebben gedaan.
 
Johan M., voormalig fractievoorzitter van de PvdA in Oldenzaal, bekleedde een hele reeks nevenfuncties, waaronder bestuurslid van de ANGO. Deze 10.000 leden tellende organisatie zette zich jarenlang in voor gehandicapten door ze te voorzien van allerlei hulpmiddelen, waaronder rolstoelvervoer en trapliften. Eind vorig jaar belandde de belangenorganisatie plots in financieel zwaar weer toen bleek dat er tienduizenden euro’s waren verdwenen. Op 15 maart werd de organisatie failliet verklaard en nu lijkt het erop dat M. daar verantwoordelijk voor is geweest.
 
Tijdens een ledenvergadering lichtte het interim-bestuur toe dat er niet alleen aangifte van fraude is gedaan tegen Johan M., maar dat ook de overige twee bestuursleden civiel aansprakelijk zijn gesteld wegens ’financieel wanbeheer’. De overige twee bestuursleden zouden niet alleen onvoldoende toezicht hebben gehouden, maar ook zouden ze samen met M. elkaar onkostenvergoedingen hebben toegeschoven.
 
Andere bestuursleden
Curator mr. Cees de Jong is bezig met een onderzoek naar de bestuursleden. ‘Of ik ze aansprakelijk ga stellen, is afhankelijk van de uitkomsten van dit onderzoek’, zegt hij tegen de Telegraaf. Hij schat het verdwenen fraudebedrag op ‘meer dan 50.000 euro’.
 
Bij pony- en paardenclub Berg en Dalruiters in De Lutte is zo’n 45.000 euro verdwenen. Preses Karin Ketting (foto) zegt tegen De Telegraaf: ‘We hebben naderhand ontdekt dat hij spullen voor onze club vanuit de financiële middelen van de ANGO heeft betaald. Hij was dus bezig het ene financiële gat met het andere te dichten. We gaan nu proberen de schade op hem te verhalen. Zullen echt alles op alles zetten om te voorkomen dat hij hiermee weg komt.’

Lees ook: Genadeklap dreigt voor gehandicaptenorganisatie ANGO
Lees ook: ANGO in stilte failliet verklaard
 
gerelateerde items