Deception detox: een verschil maken met wetenschap

De online cursus start 7 oktober.
De online cursus start 7 oktober.
5 oktober 2016

De Erasmus Universiteit start op 7 oktober een online cursus en educatieve videoserie, waarin onderzocht wordt hoe belangrijke concepten in statistiek en wetenschappelijke methodes kunnen helpen onderscheid te maken tussen feiten en fictie. Ofwel: hoe kunnen we de wereld verbeteren met behulp van wetenschap?
 
We moeten ons zorgen maken om terrorisme, tijdschriften melden dat we wortelsap moeten drinken en vrienden dringen aan om voor een goed doel te gaan werken. Van alle kanten krijgen we informatie en meningen. Dat we feit niet altijd van fictie onderscheiden of uitgaan van niet bewezen aannames, blijkt uit de pogingen om goed te doen die mislukken, meldt Erasmus. Klopt het bijvoorbeeld wel dat arme mensen slechter eten? Dat terrorisme de grootste dreiging is? Of dat je met een vrij beroep geen geld kunt verdienen? Om die claims te onderzoeken is de videoserie gestart. Door de videoserie te bekijken leert u feit van fictie te onderscheiden. U kunt door diverse onderwerpen browsen en leren wat er wetenschappelijk bewezen is over bijvoorbeeld voeding, financiën, bedreigingen, et cetera.
 
Online cursus
Deception Detox biedt handvatten om te herkennen welke pogingen tot goed doen werken en een verschil maken. Er kan door de afleveringen gebladerd worden op het Deception Detox YouTube kanaal. Wilt u dieper in de inhoud duiken, dan kunt u zich inschrijven voor de online cursus op coursera.org. De cursus gaat van start op 7 oktober. 
 
De videoserie is tot stand gekomen door de Erasmus Universiteit en bevat interviews met verschillende internationale topwetenschappers, zoals gedragseconoom Dan Ariely, filosoof Peter Singer en geluksonderzoeker Elizabeth Dunn.