De vluchtelingencrisis: een gemiste kans?

15 oktober 2015, 04:00
De vluchtelingencrisis: Baukje Stam (Tinke) ziet veel gemiste kansen voor onze sector.
De vluchtelingencrisis: Baukje Stam (Tinke) ziet veel gemiste kansen voor onze sector.

Door gezamenlijke profilering zouden goede doelen de maatschappelijke waardering voor hun rol kunnen helpen vergroten. Bij het uitblijven van die gezamenlijke profilering zal er vast waardering overblijven voor enkele specifieke organisaties die zich goed in de kijker weten te spelen, dat is voor die specifieke merken natuurlijk goed. Maar verder zal rond de vluchtelingencrisis bij de gemiddelde Nederlander geen beeld achterblijven van een krachtig opererende goede doelen sector.

Eerder bevestigt de individuele communicatie het vrij traditionele beeld dat de goegemeente heeft van goede doelen. Ik illustreer dat beeld a.d.h.v. vier advertenties die onlangs geregeld –soms tegelijkertijd- in landelijke media verschenen. Welk beeld van goede doelen laat dat achter?
  • Wie zullen we helpen? Laat ons niet kiezen… Speelt het Rode Kruis hier in op mijn schuldgevoel? Wat kan ik met die machteloosheid? Als het Rode Kruis al geen overzicht meer heeft?
 
  • Van de boot in de goot …Stichting Vluchteling maakt de vluchtelingen nog meer slachtoffer. Bespeelt ze mijn gemoed om dat zielig te vinden?
 
  • Help vluchtelingen nu! De gezamenlijke christelijke organisaties doen op zich een te prijzen poging om gezamenlijk naar buiten te treden (alleen in advertenties overigens, daarnaast is het weer ieder voor zich, er is zelfs geen gezamenlijke website), maar de boodschap blijft wel erg plat: help! Het draait alleen maar om geld.
 
  • VluchtelingenWerk kiest een zachtere toon: Vluchtelingen die hier komen, kunnen op ons rekenen. Daarin zit een mooie inhoudelijke boodschap, alhoewel het me nog iets te veel over ‘ons’ gaat. En zouden mensen niet denken: nou dat is mooi!
gerelateerde items