De (on)zin van impact meten

De (on)zin van impact meten
De (on)zin van impact meten
5 november 2019
Opinie | | (Social) Impact

In de filantropiesector werken we aan een betere wereld, door bij te dragen aan verduurzaming of ons in te zetten om het lot van mensen te verbeteren. Bij het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken met schaarse middelen is een resultaatgerichte aanpak van belang. Om op langere termijn maximale, blijvende impact te genereren moet zo efficiënt en doelgericht mogelijk worden gewerkt. 
 
Reageren? Mail ons, of reageer via TwitterFacebook of Linkedin.
 
Ook een bijdrage schrijven voor De Dikke Blauwe? Klik dan hier.
 
Steeds vaker hoor je in de filantropiesector de roep om deze impact (beter) inzichtelijk te maken. Meten is weten. Steeds vaker ook kom ik organisaties tegen die hun eigen meetinstrumenten ontwikkelen en soms zelfs een eigen impactprofessional inhuren. De sector wordt in die zin professioneler, iets wat in algemene zin moet worden toegejuicht. 
 
Er is echter ook een andere kant aan dit verhaal. Ten eerste moet de omvang van een project of programma de investering in meten rechtvaardigen. Bij een project van, zeg, €10,000 is de vraag of de kosten en baten nog in redelijke verhouding staan als een serieuze meting wordt opgetuigd. Ten tweede kost meten tijd en geld, ook van de te evalueren, uitvoerende organisatie. Dat betekent dat het meten ten koste gaat van de bestedingen aan de inhoudelijke doelstellingen. De belangrijkste vraag is echter wat er met de uitkomsten van het meten gebeurt. Worden resultaten besproken in termen van ‘lessons learned’ en draagt dit bij aan nieuwe inzichten en een betere aanpak of beleid?
 
Tot slot, het meten van resultaten en impact kan ook leiden tot de schijnzekerheid dat we goed bezig zijn. Zonder iets af te willen doen aan alle impact inspanningen is de vraag niet alleen ‘are we doing things right’, maar ook, de meer strategische vraag, ‘are we doing the right things’?
Meten is prima, maar ga er pragmatisch mee om en overdrijf het niet. 
Dat gezegd hebbende wens ik iedereen veel impact toe!