Toon alles (3)
Marc Petit

Recensie jaargids De Dikke Blauwe4: topwijn

4 november 2017, 21:50
'Stop met studeren, ga geen verkennende gesprekken meer aan, lees geen andere boeken en stop elk wetenschappelijk onderzoek. Alles staat in de Dikke.' 
'Stop met studeren, ga geen verkennende gesprekken meer aan, lees geen andere boeken en stop elk wetenschappelijk onderzoek. Alles staat in de Dikke.' 
‘Wat vermenigvuldigt zich door het te delen?’ Het antwoord luidt: ‘Kennis’. Dit is enorm van toepassing op De Dikke Blauwe 4 (DDB4). Werkelijk alles wat betrekking heeft op het goed doen in Nederland staat erin. Stop met studeren, ga geen verkennende gesprekken meer aan, lees geen andere boeken en stop elk wetenschappelijk onderzoek. Alles staat in de Dikke. Maar, ook hier geldt de wijsheid van Johan Cruijff: ‘Je ziet het pas als je het door hebt’. Voor de insider een feest der herkenning, voor de outsider nog even puzzelen.
 
Ik heb nog nooit een document in handen gehad, dat zo veel informatie bevat die accuraat is en je een inkijk geeft in een sector. De keerzijde is dat je de sector van binnenuit moet kennen om al deze informatie pareltjes op waarde te kunnen schatten. Als je nooit een paar goede wijnen hebt gedronken, is het lastig een boek over wijn te lezen. Als echte wijnkenner, herken je iedere bejubeling als ‘goed getroffen’ en zijn goed gekozen woorden een stimulans voor je smaakpapillen. Zo ook leest de DDB4. Een document met liefde voor de ware filantropie, een document met een ziel.
 
Om bij de wijn te blijven, het chateau mag groots en meeslepend zijn, een historie van eeuwen hebben en vele familiegeschiedenissen herbergen, de wijn die het voortbrengt moet een weldaad op de tong zijn. Het goede doel mag groots zijn, de donateurs ontelbaar en in impact onmetelijk, de persoon die het leidt, moet het in zijn of haar hart hebben omsloten. Pas dan gaan de punten tellen op het lijstje van honderd tot één. Niet het etiket maar de afdronk bepaalt de zindering van een goede wijn. Niet acties op tv maar het kloppend hart, bepaalt de zindering van de echte filantroop. Om weer met Cruijff te spreken ‘Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken’.
 
Wat je lief hebt durf je frivool te beschrijven. Wat je lief hebt durf je te tarten. Je lief zal er samen met je van genieten. Dat gaan we doen met DDB4, er samen van genieten. Alle collega’s in de filantropie mogen dankbaar zijn voor zo’n mooi document. Alles wat ertoe doet, staat er in. Kom je van buiten de filantropie, één advies: geniet van deze inkijk, zoek een insider, nodig hem of haar uit voor een goed glas wijn en ontlok je gesprekspartner nadere duiding van alles dat je hebt gelezen.
 
Bestel hier uw exemplaar van De Dikke Blauwe 4.

Marc Petit is zelfstandig adviseur en bestuurlid van Nederland Filantropieland. Hij schreef deze recensie op persoonlijke titel.
gerelateerde items