De 9 universele criteria voor toptalent

De 9 universele criteria voor toptalent
De 9 universele criteria voor toptalent
16 april 2009
Opinie | | Governance & Finance

Headhunter Ralf Knegtmans (De Vroedt & Thierry, Amsterdam) schrijft in zijn boek "Toptalent" dat er bij de meeste NGO's goede en gecommitteerde mensen werken. En dat toptalent daar zeer nodig is door de complexiteit, de issues die spelen, het feit dat er op het hoogste politieke niveau gedebatteerd moet worden en de sterk toenemende aandacht voor commercieel en resultaatgericht werken.

Tegelijkertijd valt vast te stellen (mening van de recensent) dat er, in zijn algemeenheid, binnen de Goede Doelen-wereld weinig aandacht is voor het binden, boeien en ontwikkelen van talenten. Ook de snelle doorstroom van mensen zou zorgen moeten baren. Alleen daarom al zou dit boek door managers binnen de sector gelezen moeten worden!

Knegtmans beschrijft in zijn boek hoe je toptalenten kunt herkennen, welke gemeenschappelijke kenmerken ze hebben - en wat ze onderscheidt van "gewoon" goede talenten. "Toptalent" is een zoektocht naar de doorslaggevende eigenschappen van toptalent, in de traditie van Jim Collins en Stephen Covey (deze beide auteurs zijn al eerder besproken in Tweels Tweak). De negen criteria van Knegtmans zijn: (1) authenticiteit en creativiteit; (2) passie en zelfmotivatie; (3) pieken op het juiste moment; (4) leervermogen; (5) reduceren van complexiteit; (6) stellen van ambitieuze, maar realistische doelstellingen; (7) proactief oplossen van problemen; (8) een beetje lui of snel verveeld; (9) moed en zelfvertrouwen. Opvallend, zeker als je kijkt naar andere literatuur en opvattingen op dit gebied, is dat intelligentie of werkkracht uiteindelijk niet van doorslaggevende betekenis zijn.

In aansluiting op de, interessante en goed beschreven, eigenschappen geeft Knegtmans aanbevelingen voor toptalenten; hoe zij hun talenten kunnen ontwikkelen. Het grootste deel van het boek is echter geschreven vanuit het werkgeversperspectief: hoe werf, ontwikkel, boei en bind je toptalent. En dat is buitengewoon relevante kost.

"Toptalent" is een van de weinige managementboeken die je probleemloos achter elkaar uitleest. Niet alleen het onderwerp is interessant, maar het boek is ook buitengewoon prettig leesbaar - vooral ook door alle beeldende anekdotes, citaten en praktijkvoorbeelden. De citaten en korte interviews met toonaangevende personen als Peter Bakker, Elco Brinkman, Karel Vuursteen, Onno Ruding en Ben Verwaayen geven het boek autoriteit en leesplezier mee. Enig minpuntje: de interviews met toptalenten zijn weliswaar interessant maar stilistisch niet optimaal.

Eindoordeel: een "must-read".

Tweels Tweak rapportcijfer: 8.


►"Toptalent" van Ralf Knegtmans heeft 224 pagina's, is uitgegeven door Uitgeverij Boom (ISBN-13: 978 90 473 0086 1) en kost € 19,50. In combinatie met CD (executive summary) te koop voor € 24,95.