DDB100: and the winner is...

27 september 2016, 15:15
Janine en Joop van den Ende met het eerste exemplaar van De Dikke Blauwe3 en getuigschrift DDB100. Foto: Roy Beusker.
Janine en Joop van den Ende met het eerste exemplaar van De Dikke Blauwe3 en getuigschrift DDB100. Foto: Roy Beusker.
Het echtpaar Janine en Joop van den Ende is door 'De Dikke Blauwe' benoemd tot 'invloedrijkste spelers in de Nederlandse filantropie 2016-2017'. De jury prijst Janine en Joop van den Ende voor hun werk via de VandenEnde Foundation als 'ondernemende mecenassen', die al meer dan een decennium een voorbeeld zijn van moderne filantropie en een inspiratie voor andere filantropen. 
 
De bekendmaking vond plaats tijdens de feestelijke vernissage in de Haagse Sociëteit De Witte ter gelegenheid van de lancering van De Dikke Blauwe3. Voor een aantal aanwezigen geen verrassing: het embargo op het persbericht over de benoeming werd vorige week vrijdag al geschonden door diverse landelijke media. Dat mocht de pret echter niet drukken: het echtpaar Van den Ende kreeg dinsdag een getuigschrift en het eerste exemplaar van de gids uit handen van Jan Peter Balkenende. Oud-premier Balkenende maakte de winnaars bekend in zijn hoedanigheid als voorzitter van Maatschappelijke Alliantie, een platform dat vermogenden, bedrijven en overheid bijeenbrengt om het particuliere initiatief te stimuleren.

‘Pure hartstocht en emancipatoir ondernemerschap’
De jury voor de jaarlijkse verkiezing van de honderd invloedrijkste spelers in de wereld van doneren & sociaal investeren - bestaande uit hoofdredacteuren Charles Groenhuijsen en Edwin Venema - motiveert de nummer één-positie voor de Van den Endes verder als volgt: 'Met hun VandenEnde Foundation - mede gedragen en ondersteund door een klein, maar zeer deskundig bureau onder leiding van Ryclef Rienstra - is het ondernemersechtpaar Janine en Joop van den Ende vanaf het oprichtingsjaar 2001 een voorbeeld geweest van moderne filantropie. Hun Foundation is een perfecte mix van pure hartstocht voor de kunsten en van emancipatoir ondernemerschap. De Van den Endes verbinden het klassieke ideaal van de mecenas met de energie van moderne maatschappelijke investeerders en bestrijken daarmee vrijwel het volledige filantropische spectrum: van gulle gaven, tot leningen tot cofinanciering en andere vormen van venture philanthropy.'

Modern cultuurmecenaat
Het echtpaar Van den Ende wijst door zijn moderne cultuurmecenaat volgens de jury andere major donors de weg om een deel van hun vermogen weer terug te geven aan de samenleving. Het juryrapport stelt: 'Er waait een nieuwe wind door dit land. Steeds meer vermogende Nederlanders lijken bereid om een deel van hun vermogen weer terug te geven aan de samenleving die hen mede in staat heeft gesteld het vermogen te vergaren. Dat hoeft niet, zoals in het geval van het echtpaar, in de vorm van een eigen stichting, maar dat kan tegenwoordig zoals hiervoor gememoreerd op heel veel verschillende manieren.'

Eerdere winnaars
De verkiezing van Janine en Joop van den Ende was de derde op rij: eerdere winnaars waren Jos Verhoeven (Start Foundation, 2015) en Boudewijn Poelmann (Goede Doelen Loterijen, 2014). De Dikke Blauwe 100 is niet bedoeld als ranking van filantropen, maar van mensen die belangrijke bijdragen leveren aan particuliere initiatieven voor de goede zaak. Dat kan met eigen geld, maar ook met innovatieve ideeën en met geld van anderen.

►Wilt u het volledige juryrapport van de winnaars lezen? Wilt u weten wie er nog meer in de DDB 100 2016-2017 staan? En wilt u weten wie een 'speciale vermelding' heeft gekregen? Bestel dan De Dikke Blauwe3: klik hier.

►Wilt u voortaan elke week op de hoogte gebracht worden van al het nieuws uit de wereld van doneren & sociaal investeren? Neem dan een gratis abonnement op DDB Journaal: klik hier.
gerelateerde items