Dag van de Filantropie 2021: vloggen met de VU

Beeld: Zack Dowdy/Unsplash.
Beeld: Zack Dowdy/Unsplash.
9 mei 2021
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Door corona moest ook dit jaar een alternatief programma worden bedacht voor de jaarlijkse Dag van de Filantropie; de themadag over de Nederlandse filantropie, georganiseerd door het Centrum Filantropische Studies (CFS) aan de Vrij Universiteit van Amsterdam. De onderzoekers van het CFS gaven liefhebbers dit jaar een kijkje in de wereld van de filantropiewetenschap via persoonlijke vlogs. Deze dag gemist? Niet getreurd: de video’s met onderwerpen als crowdfunding, corporate foundations en vrij besteedbare financiering zijn allemaal terug te kijken!

Terugblikken en vooruitkijken

Directeur van het CFS, prof. Dr. René Bekkers, kijkt vooruit naar wat we in het jaar 2021 kunnen verwachten en blikt terug op wat 2020 ons heeft gebracht. En dat niet alleen: hij geeft ook introductie op een nieuw onderzoek naar generatieverschillen in geven en hoe kinderen leren om te geven en op een nieuw onderzoek naar geefgedrag gedurende de levensloop.

Corporate Foundations

Barbara Gouwenberg, hoofd opdrachtonderzoek bij CFS en onderzoeker aan de VU, geeft in haar vlog een introductie op het speciale onderzoek naar bedrijfsfondsen van Geven in Nederland 2020.

Geefgedrag

Stephanie Maas doet samen met haar collega’s onderzoek naar de effecten van de Geefwet voor culturele organisaties in Nederland en of de organisaties daardoor ondernemender zijn geworden. De data die binnen Geven in Nederland verzameld is vormt een belangrijke basis voor haar onderzoek. In deze vlog vertelt Maas meer over haar onderzoek.

Promovendi

Ook promovendi kwamen aan het woord op de Dag van de Filantropie. Zo vertelt Olena van Horick over de effectiviteit van impact van vermogensfondsen en Petra van Aken over de samenwerking tussen vermogensfondsen en andere partijen.
Diederik van der Plas doet onderzoek naar de rol van ontwikkelgericht toezicht op goededoelenorganisaties. In zijn vlog neemt hij de kijker mee naar een dilemma waar fondsenwervende organisaties volgens hem mee te maken hebben en de rol die ontwikkelgericht toezicht daarin kan spelen. Joey van Matre promoveert tot slot op de ontwikkeling van prosociaal gedrag binnen het hoger onderwijs.

Vrijwilligerswerk

Arjen de Wit gaat in op verschillende vormen van vrijwilligerswerk in Nederland, zoals bijvoorbeeld het doneren van bloed of organen. Zijn vlog is hier te bekijken.

DONORSgroep

Onder leiding van Eva-Maria Merz, wordt bij de VU onderzoek gedaan door de DONORS-groep naar de vraag waarom mensen kiezen voor bloed en orgaandonatie. Is hier sprake van aangeleerd gedrag of heeft dit meer te maken met de persoonskenmerken van de donateurs? Postdoctoraal onderzoeker Ting Li doet onderzoek naar dat laatste en Caroline Graf vindt dat culturele normen ‘belangrijk zijn om te begrijpen waarom mensen bloed geven’. Joris Schröder doet onderzoek naar de rol van sociale relaties in het geven van bloed.

Pamala Wiepking

Natuurlijk mocht prof. Dr. Pamala Wiepking niet ontbreken op deze themadag. In haar vlog geeft ze een korte introductie van haar onderzoek naar de rol van vrije en lange termijn financiering voor maatschappelijke organisaties.

Filantropie in Europa

In deze vlog deelt Prof. Dr. Theo Schuyt dat hij dit najaar een nieuw boek zal uitbrengen over ‘filantropie als universeel maatschappelijk verschijnsel’. Barry Hoolwerf lich tot slot in zijn vlog toe waarom er meer inzicht nodig is in hoe filantropie er in Europa uitziet, aan de hand van de ontwikkeling van het AstraZeneca vaccin.
 
De Dag van de Filantropie 2022 zal plaatsvinden op 16 juni aan de VU.

Bron: VU
Lees hier het hele verslag.
Klik hier voor de publicatie Geven in Nederland 2020.
Lees ook: ‘Pamala Wiepking gemist? Kijk hier haar ‘loterij-rede’ terug’