Cultuurfonds: stem nu op de Museumprijs 2021

Beeld: Giu Vincente/Unsplash.
Beeld: Giu Vincente/Unsplash.
3 november 2021

Het Prins Bernhard Cultuurfonds (Cultuurfonds) heeft de shortlist bekend gemaakt voor de Vriendenloterij Museumprijs 2021. De drie genomineerden zijn Museum Amsterdam, Kasteel Hoensbroek en Museum van Volkenkunde. De prijs van 100.000 euro wordt jaarlijks uitgereikt door het Cultuurfonds en de Vriendenloterij, in samenwerking met de Museumvereniging. Dit jaar is het thema: Digitaal Verhaal. 
 
Vanaf vandaag kan het publiek haar stem uitbrengen op één van de genomineerden. Het museum met de meeste stemmen wint het geldbedrag om haar Museumdroom waar te maken. De prijs staat dit jaar in het teken van Een Digitaal Verhaal; de drie genomineerden onderscheiden zich wat de vakjury betreft het meest door inzet van digitale middelen, die het verhaal van het museum ondersteunen en versterken.

Zo wil het Amsterdam Museum een fysieke presentatie maken van alle nieuwe verhalen over de stad, omdat ‘geschiedenis een dynamisch proces is waarin het heden verstrengeld is met het verleden’. Met hun project Collecting the City verzamelt het museum samen met inwoners en liefhebbers verhalen uit de stad van nu.
Kasteel Hoensbroek droomt van een kasteel waarin de tastbaarheid van het verleden tot leven komt, als een soort tijdmachine. Met verhalen over Bokkenrijders en adellijke bewoners, verteld door die vroegere bewoners zelf,  wil het Kasteel de bezoekers een onvergetelijke ervaring geven.
Het Museum van Volkenkunde wil de menselijke verhalen achter voorwerpen van mensen en culturen van de hele wereld samenvoegen en digitaal toegankelijk maken voor iedereen. Dat deed het museum al eerder met het Deshima-kamerscherm, wat hen de nominatie voor de prijs opleverde. Voor dit Japanse kamerscherm van meer dan tweehonderd jaar oud ontwikkelde het museum een app genaamd De Deshima Experience, waarmee mensen van over de hele wereld het voorwerp konden bewonderen. Met de app kunnen ‘bezoekers’ het kamerscherm digitaal in hun eigen omgeving neerzetten en in augmented reality bekijken met de verschillende verhalen die erbij horen.
 
De stembussen zijn geopend tot en met 26 november 2021. Op 2 december wordt vervolgens bekend gemaakt wie de winnaar is van de Museumprijs 2021.
 
Bron: Cultuurfonds
Klik hier voor meer informatie en stemmen.
Lees ook: ‘Zij staat in DDB100: Roline de Wilde (Kindertelefoon)’

Lees ook: ‘Kickstart Cultuurfonds doneerde afgelopen jaar 40 miljoen euro’
 

Wist u dat?
 
Het Prins Bernard Cultuurfonds en de VriendenLoterij (voorheen BankGiro Loterij) reiken jaarlijks in samenwerking met de Museumvereniging de VriendenLoterij Museumprijs (voorheen BankGiro Loterij Museumprijs) uit. De prijs is de grootste publieksprijs voor musea in Nederland. Vorig jaar stemden in totaal 84.176 mensen op hun favoriete museum. Eerdere winnaars zijn: Naturalis Biodiversity Center (2020), Stedelijk Museum Schiedam (2019), Maritiem Museum Rotterdam (2018), Textielmuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).