Culture of Solidarity Fund genomineerd voor prestigieuze cultuurprijs

Beeld: Joshua Sortino/Unsplash.
Beeld: Joshua Sortino/Unsplash.
14 juli 2020
Nieuws | | Internationale filantropie

Het in coronatijd opgerichte Culture of Solidarity Fund is genomineerd voor een European Cultural Brand Award. De winnaar van de prestigieuze award wordt op donderdag 11 november bekend gemaakt tijdens De Nacht van Culturele Merken in de Staatsopera in Dresden, Duitsland.
 
Als antwoord op de wereldwijde pandemie is het Culture of Solidarity Fund in 2020 opgericht door de European Cultural Foundation om culturele initiatieven internationaal te ondersteunen in tijden van grote onzekerheid en lockdowns. Het fonds ondersteunt Europese projecten financieel door middel van diverse aanvraagrondes. Momenteel is de vijfde ronde van start gegaan. Projecten die met steun van het fonds tot stand kwamen waren bijvoorbeeld een Pools theater dat zich als vrijplaats wilde blijven kunnen manifesteren, een online dialoog platform voor Europese krantenlezers, een door Syrische kunstenaars beheerde broedplaats in Athene en een netwerk voor en door migranten-vrouwen in Amsterdam. Naast deze financiële steun biedt het fonds ook kennis en informatie door bijvoorbeeld het in kaart brengen van maatregelen omtrent het coronavirus en de effecten daarvan op de cultuursector in verschillende Europese landen. André Wilkens, directeur European Cultural Foundation: ‘The fund will support big and small initiatives which grow a European culture of Solidarity, support partners and grantees in a flexible manner in the redesign of their activities in response to the Coronacrisis, support new imaginative ways of sustaining people-to-people contacts and human interaction across European borders in times of travel restrictions and social distancing.’
 
De awards
De European Cultural Brand Awards worden sinds 2006 ieder jaar uitgereikt aan culturele merken als ode aan de culturele sector en diens maatschappelijke waarde. De onafhankelijke competitie wordt georganiseerd om de sector te stimuleren, de culturele potentie te belichten en een ode te brengen aan creativiteit, dynamische culturele projecten en bijzondere persoonlijkheden. Bij het uitreiken van de awards acht verschillende categorieën staat innovatief cultureel management centraal, waarbij ook identiteit, beleid, ontwikkeling, managing een belangrijke rol spelen. Daarnaast wordt er door de vakjury, bestaande uit maar liefst veertig experts, waarde gehecht aan educatie, toerisme, partnerships met bedrijven en stadscultuur.
 
Bron: Culture of Solidarity Fund
Lees hier meer over het Culture of Solidarity Fund.

Lees ook: ‘Kickstart Cultuurfonds doneerde afgelopen jaar 40 miljoen euro’
Bekijk hieronder de video waarin een aantal van de genomineerden aangekondigd worden.