CBF waarschuwt voor Stichting Spierziekten

16 april 2009
Nieuws | | Validatie & Toezicht

AMSTELVEEN (16 april) - Er zijn de afgelopen tijd een aantal klachten over de Stichting Spierziekten bij het CBF terecht gekomen. De stichting blijkt niet geregistreerd als ANBI, teksten te kopiëren van websites van andere fondsen en niet bereikbaar te zijn. Vandaar dat het CBF een waarschuwing doet uitgaan.


De klachten die het CBF heeft ontvangen zijn afkomstig van gemeenten, bedrijven, politie, particulieren en andere goede doelen organisaties. Zo blijken teksten op de website van de Stichting Spierziekten zonder toestemming deels te zijn gekopieerd van de website van de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN). Ook wordt op de website het oude logo van het Prinses Beatrix Fonds getoond. Dit fonds is echter niet betrokken bij de stichting.



Daarnaast blijkt de Stichting Spierziekten regelmatig te collecteren in de omgeving van Rotterdam bij filialen van supermarktketens. Hiervoor is geen vergunning afgegeven door de gemeente. Bovendien staat de stichting niet geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling bij de Belastingdienst.



Het is het CBF niet gelukt in contact te treden met de stichting. Telefonisch kunnen alleen voice mailberichten worden ingesproken, post komt retour en op e-mails wordt niet gereageerd. Het CBF adviseert gemeenten dan ook terughoudendheid te betrachten bij het verlenen van toestemming voor het houden van inzamelingen. Donateurs wordt gevraagd melding te maken van door de stichting gehouden inzamelingen/collectes.



Zie ook: www.cbf.nl en www.stichtingspierziekten.nl