CBF publiceert inzichten terrorismebestrijding

Beeld: Dariusz Sankowski/Unsplash.
Beeld: Dariusz Sankowski/Unsplash.
2 december 2021
Nieuws | | Validatie & Toezicht

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), Toezichthouder Goede Doelen, deelt op haar website een publicatie met de resultaten van haar jaarlijkse reflectie over terrorismefinanciering. Op 28 oktober 2021 organiseerde de Toezichthouder in samenwerking met Goede Doelen Nederland het online seminar Geen ver-van-je-bed-show uit. Daar bleek onder goede doelen behoefte te zijn aan overzicht in de ‘wirwar van regels’. Dat overzicht volgt nu middels de publicatie ‘Waar staan we nu?’.
 
Onderwerp van zowel de publicatie als het seminar is het voorkomen van terrorismefinanciering en witwassen en welk effect de aangescherpte wetgeving heeft op goede doelen. Volgens het CBF een ‘zeer actueel’ thema, omdat Nederland door de Financial Action Task Force (FATF) wordt geëvalueerd met betrekking tot de maatregelen die we als land hebben genomen om terrorismefinanciering te voorkomen. ‘Het thema terrorismefinanciering staat hoog op de politieke agenda. De
sector wordt door het National Risk Assessment van het WODC gezien
als hoog risico. Het gevolg is dat we moeten aantonen dat we ons
bewust zijn van deze risico’s, deze goed beheersen en dat het toezicht
op onze sector goed geregeld is’, aldus Harmienke Kloeze, directeur CBF in het voorwoord van de publicatie.
 
De publicatie van Goede Doelen Nederland en het CBF schetst de context een eerste evaluatie en op welke wijze Erkende Goede Doelen door de regelgeving worden geraakt.
Er wordt ingegaan op de achtergrond van deze regelgeving en een duidelijk beeld gegeven van het toezicht en de regulering van de non-profitsector in Nederland. Tevens bevat de publicatie een verslag van resultaten van het onderzoek naar reflectie binnen de sector, de rol van de CBF-Erkenning in het verminderen van risico’s en een samenvatting van het seminar.
 
Bron: CBF, Toezichthouder Goede Doelen
Klik hier voor de volledige publicatie.

Lees ook: ‘Vihaan (17) en Nav (14) winnen Kindervredesprijs 2021’
 
Kijk hieronder de 'Geen-ver-van-je-bed-show' terug.