Vihaan (17) en Nav (14) winnen Kindervredesprijs 2021

Beeld: Larm Rmah/Unsplash.
Beeld: Larm Rmah/Unsplash.
2 december 2021
Nieuws | | Internationale filantropie

De broers Vihaan en Nav Agarwal uit India hebben de Internationale Kindervredesprijs 2021 gewonnen met hun initiatief One Step Greener, waarmee ze zich inzetten tegen luchtvervuiling in Delhi. De prestigieuze prijs werd uitgereikt tijdens een ceremonie in de Ridderzaal in Den Haag in het bijzijn van Benyam Mezmur, lid van het VN-comité voor de Rechten van het Kind, Kailash Satyarthi, de Indiase winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2014, en Wopke Hoekstra, demissionair minister van Financiën.
 
Dit jaar werd de Kindervredesprijs voor de zeventiende keer uitgereikt. Het Comité van deskundigen van de organisatie KidsRights koos de winnaars uit een kleine 170 kandidaten uit 39 landen. Andere finalisten waren Muhammad Aasim (15) uit India, die zich inzet voor grootschalig, kwalitatief onderwijs in zijn buurt, en Christina Adane (18), die zich inzet voor gratis schoolmaaltijden in Engeland. Adane is in Nederland geboren. Marc Dullaert, oprichter van KidsRights en voorzitter van het expertcomité: ‘De genomineerden van dit jaar laten de universele kwesties zien die jongeren op dit moment echt belangrijk vinden, zoals rechten van gehandicapten, voedselonrechtvaardigheid en klimaatvervuiling. Zij zijn lichtende voorbeelden voor deze generatie.’
 
One Step Greener
Delhi staat elk jaar weer hoog in de ranglijst van meest vervuilende hoofdsteden ter wereld. Door de slechte luchtkwaliteit was het voor Vihaan en Nav vaak niet mogelijk om buiten te spelen, mede doordat Vihaan astma heeft. Door het instorten van een afvalplaats in de buurt ontdekten de broers de samenhang tussen afval en luchtvervuiling en besloten ze samen in actie te komen. Hun initiatief One Step Greener begon met het ophalen en scheiden van afval bij zo’n vijftien huizen in de buurt, maar groeide uit tot een ‘stadsbrede organisatie’, die volgens de jury inmiddels afval inzamelt van meer dan duizend huishoudens, scholen en kantoren. De broers hebben zo al bijna 175.000 kilo afval gerecycled. Daarnaast geven Vihaan en Nav door middel van lespakketten voorlichting over afval aan kinderen in heel India en brengen ze het belang van duurzaamheid onder de aandacht. Hun organisatie telt inmiddels vijf fulltime medewerkers en elf vrijwilligers die werken aan het doel van een ‘Zero Waste India’.  'Luchtvervuiling is een van de belangrijkste problemen van onze tijd voor kinderen’, aldus Vihaan en Nav tegen KidsRights bij de uitreiking. ‘Het raakt ons, de mensen in onze gemeenschap en jongeren over de hele wereld, direct. Wat begon vanuit ons huis is uitgegroeid tot iets veel groters en het laat zien wat we kunnen bereiken als we actie ondernemen. Door het winnen van deze prijs hopen we dat andere steden ons zullen in ons streven naar een afvalvrij India.’
 
Internationale Kindervredesprijs
De Internationale Kindervredesprijs wordt uitgereikt door kinderrechtenorganisatie KidsRights. De prijs biedt de winnaars een internationaal platform, waarmee ze wereldwijd een groot aantal mensen bereiken met hun impactvolle boodschap. Dit jaar werd de prijs, bestaande uit het beeldje Nkosi, een studiebeurs en een projectfonds van €100.000, uitgereikt door de Indiase Nobelprijswinnaar voor de Vrede, Kailash Satyarthi. De helft van het projectfonds gaat volgens de organisatie naar het thema van de winnaar en de andere helft wordt door KidsRights geïnvesteerd in de projecten van andere jongeren die strijden voor kinderrechten. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kind dat zich bijzonder heeft ingespannen om de rechten van het kind te bevorderen en de situatie van kwetsbare kinderen te verbeteren.
 
Bron: KidsRights
Klik hier voor meer informatie over de Kindervredesprijs.
Lees ook: ‘Kinderen de regie geven is essentieel’
 

Wist u dat?
 
De eerste Kindervredesprijs werd in 2005 uitgereikt aan Nkosi Johnson, die wereldberoemd werd door zijn inzet voor kinderen met HIV/aids en sprak op International Aids Conference. Het beeldje dat bij de Kindervredesprijs wordt uitgereikt, een kind dat de aarde in beweging brengt, is naar hem vernoemd. Bekijk hieronder de video: