CBF neemt definitief afscheid van Adri Kemps

CBF neemt definitief afscheid van Adri Kemps
CBF neemt definitief afscheid van Adri Kemps
12 januari 2015
Nieuws | | Personalia

CBF-directeur Adri Kemps (foto) keert definitief niet meer terug in zijn oude functie. Kemps werd begin 2014 getroffen door een herseninfarct en was daarna geheel uit de roulatie. Hij werd vervangen door interim-directeur Dedan Schmidt. Het bestuur van het Centraal Bureau Fondsenweving (CBF) heeft intussen besloten per 1 januari 2015 afscheid te nemen Kemps omdat het een nieuwe koers wil varen.

Bij een nieuwe koers passen een nieuwe structuur en een nieuwe directie, meldt het CBF. ‘Onder leiding van de heer Kemps heeft het CBF gewerkt aan de vervlechting van de Code Goed Bestuur (Code Wijffels) met het CBF-Keur en is het CBF-Certificaat voor kleine goede doelen vormgegeven. Hij nam het initiatief voor de CBF-publicatie over resultaat- en impactmeting voor goede doelen, als ook voor de ontwikkeling van het Register Goede Doelen met online informatie over ruim 1.400 instellingen’, aldus het CBF.

Positieve geluiden
Het CBF lag het afgelopen jaar onder vuur. Dat begon met het wegvallen door ziekte van zowel directeur Adri Kemps, als voorzitter Joan de Wijkerslooth. Interim manager Dedan Schmidt – expert op het gebied van maatschappelijke brancheorganisaties – werd aangesteld als tijdelijk directeur. Samen met het kernbestuur, bestaande uit voorzitter Jaap Nawijn, Erica Marseille en Felix Cohen, startte Schmidt vanaf maart gesprekken met filantropische organisaties en werd een onderzoek uitgevoerd onder donateurs. Al na enkele maanden klonken er  andere, meer positieve geluiden over het CBF, waarover Filanthropium sprak met Schmidt.

Open dialoog met de sector
In september kwam het CBF met een conceptvisie in het kader van een nog lopend proces van uitgebreide en open dialoog met de sector en op basis van opinieonderzoek onder donateurs. Met deze conceptvisie week het CBF nadrukkelijk af van de adviezen die de Commissie de Jong begin dit jaar uitbracht aan de overheid. De Jong c.s. pleitte juist voor meer overheidsbemoeienis, het CBF wil een nieuw stelsel van toezicht en kwaliteitsverbetering in de filantropiesector dat uitgaat van zelfregulering, met slechts een ondersteunende rol voor de overheid.

Sluitstuk
Op 7 november bood CBF-voorzitter het rapport Toekomst toezicht filantropie aan staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie en SBF-voorzitter Van Eijck aan. Die aanbieding lijkt het sluitstuk van de koerswijziging van de toezichthouder. Naar een opvolger voor directeur Kemps wordt nog gezocht. Naar verwachting zal interim-directeur Schmidt nog tot medio 2015 aanblijven.