Bronnen GIN te beperkt?

2 mei 2007
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Het tweejaarlijkse onderzoek ‘Geven in Nederland' zal op 9 mei gepresenteerd worden. De nieuwe cijfers zijn accurater dan voorheen. Prof. Theo Schuyt:"Maar nog steeds zijn de onderliggende bronnen te beperkt en soms niet verkrijgbaar. Ik zal nog meer moeten gaan lobbyen om alle gegevens op tafel te krijgen. Dit is niet alleen van belang voor de sector maar voor de gehele Nederlandse verzorgingsstaat."



‘Geven in Nederland' (GiN) is inmiddels aan zijn zesde uitgave (GiN 2007) toe. In 2005 was berekend dat er 5,2 miljard jaarlijks geefgeld in Nederland was.

GiN omvat macro-economische schattingen die volledig afhankelijk zijn van zeer verspreide bronnen. Bovendien zijn vele bronnen ook voor de onderzoekers van het GiN nog steeds niet openbaar. "Het in kaart brengen van deze geldstromen is een proces, met vallen en opstaan," aldus Theo Schuyt.


Ontbrekende gegevens

Schuyt: "Het onderzoek naar huishoudens en naar vrijwilligerswerk is redelijk op orde. Maar ik zou graag nog meer informatie willen hebben over het geefgedrag van vermogende particulieren. In de toekomst kan ik in ieder geval via het CBS gegevens verkrijgen van de belastingdienst inzake de giftenaftrek. Daarnaast kan ik moeilijk gegevens verkrijgen over de maatschappelijke bijdragen van het bedrijfsleven. Wij maken nu gebruik van eigen onderzoeken. De term maatschappelijk verantwoord ondernemen mag dan nu een gevleugelde term zijn, empirische studies hierover in Nederland zijn er nog niet. Ik zal binnenkort de nieuwe minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven hierop aanspreken. Zo zou een extra vragenlijst via de Kamers van Koophandel een mooie oplossing zijn."

 


Veranderde vergelijkende cijfers

Schuyt: "Er zal een wijziging zijn in de vergelijkende cijfers van ‘Geven in Nederland 2005'. Met name de bijdragen van huishoudens zijn gecorrigeerd. Wij zullen de methodologische opzet van het onderzoek ook uitgebreid verantwoorden"

 


Nieuwste cijfers

De nieuwste cijfers zullen dus op 9 mei aanstaande gepresenteerd worden. FM zal denodige aandacht besteden aan de presentatie, door middel van een speciale editie op woensdag 9 mei. Donderdag 10 mei 10 mei in de reguliere editie nog meer GiN 2007.


Zie ook: www.geveninnederland.nl