Boeiend programma Studiedag Impact van Maatschappelijke Investeringen

16 juni 2010
Nieuws | | (Social) Impact

AMSTELVEEN (16 juni) - Boeiende plenaire sessies en maar liefst acht workshops staan op het programma van de studiedagmet het thema "Impact van maatschappelijke investeringen". De studiedag is eeninitiatief van Start Foundation en ECSP (Erasmus Centre for StrategicPhilanthropy) en vindt plaats op 21 september. De inschrijving voor een beperktaantal plaatsen (150) is reeds geopend.

Bij de aanpak van een maatschappelijk probleem, zoals bijvoorbeeldwerkloosheid eenzaamheid of onveiligheid in de wijk, is de blik vooral gerichtop het probleem en op de bijbehorende activiteiten. De (te verwachten) impact komt vaakniet of nauwelijks aan bod. Terwijl dáár toch de winst moet zitten als je alsoverheid of als fonds je geld investeert in een project of een traject dat ookdaadwerkelijk impact heeft op de maatschappij. Maar wat is maatschappelijke impact eigenlijk,hoe meet je het en waarom? Over dat thema gaat de Studiedag die Start Foundation enECSP (Erasmus Centre for Strategic Philanthropy) op dinsdag 21 septemberorganiseren.

Boeiend programma

De plenaire sessies worden geleid doordagvoorzitter Richard Engelfriet (foto). 's Ochtends gaat hij die in gesprek gaat metJochum Deuten (auteur ´Praktijkboek Maatschappelijk Rendement´), Peter Scholten(grondlegger van SROI in Nederland), Karen Maas (gepromoveerd op hetmaatschappelijk rendement van de Hartstichting) en Lucas Meijs (hoogleraarstrategic philanthropy en vrijwilligerswerk). In het afsluitende middaggedeeltemaakt Engelfriet de balans op en gaat op zoek naar wat de impact is van dezeStudiedag. Bovendien wordt bekendgemaakt hoeveel investeringsgeld er isopgehaald door de drie projecten die zich eerder op de dag presenteerden. 

Workshops

Na delunchpauze kunnen de deelnemers kiezen uit een breed aanbod vanparallel-workshops.

Workshop 1:

OnderzoekerKellie Liket en Viola Lindeboom (projectmanager Centraal Informatiepunt voorGoede Doelen, CIGD) presenteren een nieuwe tool waarmee een Goede DoelenOrganisatie maatschappelijke impact kan meten. 

Workshop 2:

KarenMaas en Rabobank Foundation laten zien hoe in accountantssystemen ook data overMaatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) kunnen worden opgenomen. 

Workshop 3:

CharlesErkelens (ECSP) werpt in zijn workshop een nieuw licht op de meting van desociale impact voor vermogensfondsen in Nederland, gebruikmakend van ervaringenvan bestuurs- en directieleden van vermogensfondsen. 

Workshop 4:
Social Return On Investment (SROI) als meetinstrument is bezig aan een sterkeopmars. Maar kun je er ook ´soft impacts´ mee meten? Adviseur Marlon van Dijkgeeft antwoord met 'Value Game', een bijzonder kaartenspel om effecten temeten. Wie durft? 

Workshop 5:
Is het meten van impact enkel voorbehouden aan grote organisaties? Marjan Saxvan Donor Academy vindt van niet. Kostbare programma's of dure ingehuurdekrachten zijn niet altijd vereist. Ook met beperkte middelen kun je gripkrijgen op maatschappelijke impact. 

Workshop 6:
Jochum Deuten ontwikkelt instrumenten om maatschappelijk rendement in beeld tebrengen. Zoals voor woningcorporaties, die niet alleen investeren in stenenmaar ook in sociale projecten. Dus is hij de aangewezen man om antwoord tegeven op de vraag of de SS Rotterdam een bodemloze put is of toch rendementgaat opleveren.

Workshop 7:
De methode van 'evidence based' werken lijkt een prima leidraad. Maar hoe leverje wetenschappelijke bewijs voor wat werkt? En een interventie in degecontroleerde setting van een experiment is wat anders dan de harde praktijkwaar de context voortdurend verandert. Discussie onder leiding van RichardEngelfriet met o.a. Dinand Webbink van het Centraal Planbureau.

Workshop 8:

Effectiviteit meten beperkt zich niet tot onze landsgrenzen. Ook programma's inontwikkelingslanden hebben er mee te maken. ‘Draagvlak' is daarbij eenbelangrijk meetpunt. Yvonne Heselmans belicht enkele innovatieve methodes dieContext International Development voor Afrika ontwikkelde, maar die ook bij onsin de ‘lage landen' prima toepasbaar zijn.

Inschrijven

De belangstelling voor de studiedag is groot, het aantal plaatsen beperkttot 150. Geinteresseerden wordt aangeraden niet te lang te wachten metinschrijving, want "vol is vol". Inschrijven kan online: klik hier.

Kosten

Deelname aan de studiedag kost €125. Elke deelnemer ontvangt op 21september voor € 100,- aan ‘impactgeld'. Die euro's kunnen geïnvesteerd wordenin driemaatschappelijke initiatieven die zich deze dag aan het publiekpresenteren.

Plaats: Erasmus Universiteit Rotterdam (routebeschrijving)

Tijd: 09.30 uur - 17.30 uur

Dagvoorzitter: Richard Engelfriet