Blockchain & Tulpenmania

Een oplossing voor het menselijk tekort zijn bitcoins en blockchains niet, maar het is wel een (razendsnelle) ontwikkeling die niet alleen de aandacht van ‘early adaptors’ in onze sector verdient.
Een oplossing voor het menselijk tekort zijn bitcoins en blockchains niet, maar het is wel een (razendsnelle) ontwikkeling die niet alleen de aandacht van ‘early adaptors’ in onze sector verdient.
8 maart 2018
Opinie | | Filantropie

Cryptocurrency en filantropie is een onderwerp dat het Land van Goed Doen binnen komt denderen met een snelheid die voor velen in de sector veel te hoog ligt. Voor een belangrijk deel is dat te wijten aan de standaard scepsis waarmee innovaties worden begroet. Daardoor wordt de ontwikkeling nog vaak gezien als een hype met een hoog ‘tulpenmania-gehalte’, een beeld dat mede ontstaat door het wilde gejojo van de bitcoinwaarde.

Bitcoin-integratie

Nu weet niemand hoe cryptocurrency zich zal ontwikkelen, maar de potentie van een echte gamechanger ontkennen is geen verstandige strategie en laat veel kansen onbenut. Zo is er de bitcoinintegratie bij goede doelen ten behoeve van donaties. ‘Het is eigenlijk de overtreffende trap van de pin-collecte. Mensen hebben zoveel verdiend met de bitcoin, het voelt als gratis geld. Die mensen gaan makkelijker doneren dan normaal’. Dat zegt Sidney Vollmer, creatief strateeg die afgelopen week de Bitcoin Charity Battle introduceerde.
Maar ook als je wars bent van de alles-of-niets-koersen van cryptocurrency, kun je niet blind zijn voor de enorme kansen die de uitvinding blockchain biedt. Van dat woord had vorig jaar tijdens de presentatie van ‘Geven in Nederland’ in onze sector nog bijna niemand gehoord, maar nu wordt duidelijk hoe diep de impact ervan kan zijn voor organisaties in Het Land van Goed Doen.

Niet alleen betalingen

In de blockchain van het bekendste cryptobetaalmiddel bitcoin wordt de informatie opgeslagen over transacties, op zo’n manier dat een groot aantal betrokkenen het eens is over de juistheid van deze informatie, en op zo’n manier dat het zo goed als onmogelijk is eenmaal vastgelegde informatie – met bijvoorbeeld kwaadaardige bedoelingen te veranderen. Bij bitcoin gebeurt dit op een wereldwijd, openbaar netwerk waar iedereen aan kan deelnemen. Maar dezelfde manier om informatie vast te leggen kan ook worden gebruikt door een klein en besloten netwerk: mondiaal, maar ook lokaal. En dat hoeft helemaal geen informatie over betalingen te zijn; alles wat je wilt administreren, komt in aanmerking, tot en met de impactmetingen van een ontwikkelingsorganisatie.

Vaarwel jaarverslag

Informatie over filantropische organisaties in blockchain zou een uitweg kunnen bieden uit de ‘trust me-paradox’: het vertrouwen dat donateurs hebben dat hun geld uiteindelijk wel ‘goed terechtkomt.’ Dus vaarwel jaarverslag en welkom ‘stand van zaken à la minute’ voor iedereen op elk moment. En ook bij de bestedingen kan blockchain de administratieve ‘red tape’ aanmerkelijk verkorten.

Longfonds experimenteert al

Voor een deel zijn de toepassingen van blockchain nog een belofte voor de toekomst, maar een aantal organisaties, zoals Longfonds, is er al druk mee aan het experimenteren. Zoals met veel nieuwe technologie is het moeilijk om in dit stadium al te bepalen welke toepassingen uiteindelijk van toegevoegde, of zelfs vervangende waarde zijn. Een oplossing voor het menselijk tekort zijn bitcoins en blockchains niet, maar het is wel een (razendsnelle) ontwikkeling die niet alleen de aandacht van ‘early adaptors’ in onze sector verdient, maar van alle bestuurders die met geld, tijd en kennis van anderen of van zichzelf maximale maatschappelijke impact willen realiseren.
 
Reserveert u vast deze datum: op 26 juni zal Lenthe/DDB een seminar houden over de ontregelende kracht van cryptocurrency in het Land van Goed Doen n.a.v. een boek hierover, geschreven door wetenschapsjournalist Herbert Blankesteijn. Dat boek wordt gepubliceerd door Lenthe-collegabedrijf Scripta Communicatie. Houd voor aankondigingen en aanmelding onze berichten de komende maanden in de gaten.

Kijk meer informatie op onze SelectPage.