Kerken worden fiscaal voorgetrokken

16 maart 2011

AMSTELVEEN (17 maart) - De staat trekt gelovigen te veel voor. Dat vinden Thijs Kleinpaste, D66-raadslid in Amsterdam, en PvdA-lid Marcel Duyvestein. "Goede doelen, kerken en moskeeën hebben allerlei belastingvoordeeltjes, maar sportclubs niet en godsdiensthuizen krijgen eenvoudig de ANBI-status , waardoor ze gelijk worden gesteld met goede doelen", aldus het duo in een ingezonden stuk in de Volkskrant.

Kleinpaste en Duyvestein betogen dat er sprake is van rechtsongelijkheid: "Ook op het belastingformulier moet iets veranderen. Goede doelen, kerken en moskeeën hebben allerlei belastingvoordeeltjes. Sportclubs of carnavalsverenigingen niet. Dat komt doordat godshuizen eenvoudig de ANBI-status krijgen, waardoor ze gelijk worden gesteld met goede doelen. Zo kunnen kerken en moskeeën giften van de belasting aftrekken. Maar wat is het algemene nut van een godshuis, en waarom is een kerk of moskee een beter doel dan een sportclub of carnavalsvereniging?"

Erkenning van de overheid
In een artikel in het Nederlands Dagblad reageert ds. Arjan Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland en lid van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) op de stelling van Kleinpaste en Duyvestein: "De anbi-status van kerken is een erkenning van de kant van de overheid dat kerken een betekenis hebben die verder gaat dan de geloofsgemeenschap zelf. Mensen worden door kerkelijk lidmaatschap betrokken bij activiteiten in de maatschappij. De overheid zegt met het verlenen van de anbi-status niet dat kerk-zijn hoger staat dan niet kerk-zijn, maar drukt wel uit dat kerken een belangrijke maatschappelijke bijdrage vervullen. Dát is voor de overheid reden deze status te verlenen. Het is zeker niet zo dat kerken de anbi-status automatisch krijgen. Het landelijk overleg hierover met de Belastingdienst is vaak langdurig en ingewikkeld. Kerken moeten duidelijk maken wie ze zijn, en moeten voldoen aan alle criteria die gelden voor de anbi-status. Kerkelijke gemeenten moeten daarvoor over een transparante boekhouding beschikken."

"Niet eerlijk"
Marcel Duyvestein is het met deze zienswijze niet eens. Tegenover de opiniewebsite Joop.nl verklaarde hij deze week: "Een geloofsinstelling krijgt bijna automatisch de anbi-status, terwijl een sportvereniging er niet voor in aanmerking komt. Dat is niet eerlijk. Dat kerken goede dingen doen wat betreft armoedebestrijding en asielverlening staat niet ter discussie. Het gaat erom dat giften niet alleen aftrekbaar mogen zijn omdat het een geloofsgemeenschap is of omdat vanuit het geloof alleen maar goede dingen gedaan zouden worden."

Groepsbeschikking
Duyvestein wordt in deze mening bijgevallen door Jordan van Bergen, directeur Stichting GeefGratis. In het ND verklaart hij: "Voor religieuze instellingen is het vrij eenvoudig om de anbi-status te krijgen, met alle voordelen van dien. De sportverenigingen vissen achter het net. Ik snap niet waarom een sportvereniging minder algemeen nut beogend is dan een religieuze instelling. Een goed doel kan zowel een religieuze instelling als een hulporganisatie of een sportvereniging zijn. Dat kerken via een groepsbeschikking de anbi-status kunnen krijgen, maakt het er niet transparanter op. Het wordt tijd dat alle religieuze instellingen apart de anbi-beschikking aanvragen en daarnaast ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel."

Lees het artikel "God is ook maar een mening" van Kleinpaste en Duyvestein