Verscherpte controle ANBI's wordt voortgezet

30 maart 2010
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTELVEEN (30maart) - De Belastingdienst zal de verscherpte controle op algemeen nut beogende instellingen (anbi's) ook in 2010 voortzetten. Dit blijkt uit het overleg dat de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie medio maart hebben gevoerd met ambtenaren van het ministerie van Financiën.

De anbi-regeling is bij de recente herziening van de Successiewet op een aantal punten aangepast. Zo werd het criterium voor "algemeen nut" opgetrokken van ten minste 50 naar ten minste 90%. Ook kwam er een integriteitstoets voor bestuurders.

Voor de toetsing van en controle op de anbi's is het "ANBI Team" van de Belastingdienst Oost-Brabant/kantoor 's-Hertogenbosch belast. Deze dienst gaf aan bij de toetsing van de nieuwe criteria niet op onoverkomelijke problemen te stuiten.

Beloofd is opnieuw aandacht te schenken aan een betere vindbaarheid van de fondsen op www.anbi.nl door vermelding van de bij het publiek bekende naam. In de praktijk komt het voor dat statutaire benamingen niet herkend worden door bezoekers van deze site.