Bankgeheimen

Bankgeheimen
Bankgeheimen
14 juni 2007
Opinie | | Governance & Finance

Het was aardig om te constateren dat de Nederlandse televisie ook eens aandacht aan de beleggingen van de vermogensbeheerders heeft besteed. In België is er - onder andere in MO* magazine - al veel vaker aandacht geweest voor de rol van banken in de financiering van producenten van verboden landmijnen en discutabele clustermunitie (ik gebruik hier bewust en naar mijn mening terecht niet de algemene term van wapenproducenten).

Ik heb de SNS bank gemist en snap nog steeds niet dat de OXFAM Novibs van deze wereld (KNRM, Bernard Cultuurfonds etc.) niet bij de combinatie SNS - ASN bankieren als ze zoveel problemen zien bij hun huisbankier, zoals OXFAM Novib bij ABNAMRO. En als er iets met beleggingen gedaan mag worden (Commissie Herkströter !) dan toch zeker ook even kijken naar Oikocredit.

Over de andere genoemde vier banken ga ik het - daarvoor heb ik me niet genoeg verdiept in de materie - niet hebben. Maar door niet te willen reageren hebben ze alle vier de schijn toch wel tegen. Ook al 'is het Zembla'. Eén van de vier banken zegt mij telefonisch dat er met Zembla niet te praten viel en dat de beleggingen gedaan worden door klanten en niet met bank 'eigen' gelden. Die klanten zijn vaak pensioenfondsen en andere grote fondsen. Daarbij moest ik denken aan het artikel van Jed Emerson; 'Where money meets mission' (uit: Stanford Social Innovation Review - 2003.

Eén ding was en is duidelijk. Het is net zo lastig als het gegeven voorbeeld in de documentaire. Als je buurman geld komt lenen, wat doe je dan? Wat doe je als hij daar een wapen mee gaat kopen om zijn vrouw te vermoorden? Maar de buurman komt nooit geld lenen met de mededeling dat hij een wapen gaat kopen. Als hij dat wel zou doen, had hij vast en zeker de toelichting dat hij het ter verdediging nodig heeft. Pas later zal blijken dat hij zijn vrouw heeft neergeschoten. Dus het gaat er om of je iets weet, of had kunnen weten.

Na het zien van deze Zembla aflevering (of lezing van de berichtgeving) kun je in ieder geval niet zeggen dat je niets wist. Maar of we nou alles weten is de vraag. Nu maar eens kijken of de banken inhoudelijk gaan reageren. Als ze het doodzwijgen kan er maar een conclusie zijn; Zembla, Milieudefensie, OXFAM Novib hebben wellicht gewoon gelijk en dan moeten we misschien toch eens nadenken over de overstap naar SNS, ASN en/of Triodos.

Kortom hier ligt een schone taak voor het bankenkwartet, dat bij monde van mijn beller aangeeft dat er vaak genoeg bij fondsen en stichtingen over dit onderwerp is gesproken -op initiatief van de bank- maar dat het meestal niet wordt opgepakt door de besturen van de fondsen. De OXFAM Novib reactie over het bankieren bij ABNAMRO ( 'we moeten eens een hartig woordje gaan spreken' ) kwam dan ook niet echt overtuigend over......