ANBI

5 november 2009
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTELVEEN (4 november) - De Successiewet is dinsdag sneller dan verwacht door de Tweede Kamer aangenomen. De financiering om de schenktarieven te kunnen verlagen, zijn uit een verrassende hoek gekomen; ze worden bekostigd uit een verhoging van de accijnzen op wijn en tabak.


Voor een kort overzicht van de veranderingen in de wet, klik hier.

De eerdere voorstellen in de conceptwet met betrekking tot de aanscherping van de regelgeving rond ANBI’s worden daarmee dus nagenoeg één op één van kracht. De instellingen hoeven niet opnieuw voor 1 januari een beschikking bij de Belastingdienst aan te vragen maar ze kunnen per brief een verlenging van hun ANBI-status aanvragen. In deze brief, die ze van de Belastingdienst toegestuurd zullen krijgen, kunnen ze aangeven in hoeverre ze voldoen aan de nieuwe ANBI-criteria.


ANBI-beschikkingen vervallen

De huidige ANBI-beschikkingen komen dus per 1 januari 2010 automatisch te vervallen. Mochten instellingen niet aan de nieuwe criteria voldoen, dan kunnen ze hun regelgeving en activiteiten aanpassen aan de nieuwe eisen. Ze zullen dan opnieuw een verzoek moeten indienen om de ANBI-status te verkrijgen. Instellingen die zich in de loop van volgend aanmelden, worden met terugwerkende kracht tot 1 januari 2010 als ANBI gerangschikt als zij op die datum voldoen aan de nieuwe eisen.



Negentig procent algemeen nut


Momenteel kan een instelling als een ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’ (ANBI) worden aangemerkt als de activiteiten ten minste de helft het algemene belang dienen. Volgens het nu aangenomen wetsvoorstel moet de instelling zich voor minimaal negentig procent op het algemene nut richten.


SBBI’s

Instellingen die onder het nieuwe recht niet meer als ANBI kwalificeren, kunnen nog wel in aanmerking komen voor de algehele successievrijstelling die wordt voorgesteld voor zogenoemde ‘Sociaal Belang Behartigende Instellingen’ (SBBI’s). Zoals muziekverenigingen, dorpshuizen en amateursportverenigingen. Giften voor een SBBI zijn echter niet aftrekbaar, ook niet als ze in een notariële akte zijn vastgelegd en gedurende ten minste vijf jaar jaarlijks worden voldaan.

Aan de vrijstelling voor SBBI’s zijn verschillende voorwaarden gekoppeld, maar een instelling hoeft niet als SBBI te worden gerangschikt door de inspecteur. De nieuwe wet geeft niet aan wanneer sprake is van een ‘sociaal belang’.


Integriteitstoets

Met de aanname van de Successiewet wordt ook een integriteitstoets voor bestuurders van kracht. De wet eist dat ‘een instelling die als ANBI wil kwalificeren, niet mag toestaan dat een van haar bestuurders of een van de personen die voor de instelling werkzaam zijn, zich schuldig heeft gemaakt aan een zodanig misdrijf dat twijfels zijn ontstaan omtrent de integriteit van die persoon, zijn respect voor andermans persoon of goed of de Nederlandse rechtsorde.’ De ANBI moet in dat geval de banden met de betrokkene verbreken, anders kan dat leiden tot verlies van de ANBI-status.

Daarnaast blijft gelden dat de doelstellingen en de activiteiten van een ANBI de rechtsorde niet mogen aantasten. Aanzetten tot haat, het gebruik van geweld of teweeg brengen van geweld zijn taboe. Zie ook de Memorie van Toelichting wijziging Successiewet.


Zie ook de antwoorden naar aanleiding van het wetsvoorstel.