Fiscus vermoedt ANBI-misbruik bij islamitische organisaties

13 maart 2017
Nieuws | | Validatie & Toezicht

De Belastingdienst en de opsporingsdienst FIOD hebben het afgelopen halfjaar bij minstens negen islamitische organisaties onderzoek gedaan naar giften en verdachte geldstromen. Er zijn vermoedens van fraude, witwassen en misbruik van de ANBI-status. Dat meldt het dagblad NRC na een eigen inventarisatie. Al eerder was bekend dat islamitische organisaties in Utrecht, Tilburg en Geleen worden verdacht van het witwassen van grote sommen geld.
 
De Belastingdienst trok eind vorig jaar met terugwerkende kracht de ANBI-status in van de Stichting Islamitisch Centrum Amsterdam-West, een moskee van de Turkse Süleymanci-beweging. De stichting zegt over de ontstane situatie in overleg te zijn met de fiscus, aldus NRC.

Glazen moskee

Ook de half miljoen aan donaties aan de zogenoemde ‘Glazen moskee’ in Rotterdam wordt onderzocht. Moskeevoorzitter Jounes Hannati bevestigt aan NRC het onderzoek, maar meldt dat alle giften zijn verantwoord in de boekhouding.

Grootschalig misbruik

In december bleek het OM de Islamitische universiteit van Europa (IUE) in Rotterdam te verdenken van grootschalige misbruik van de ANBI-status. Donateurs konden door valse kwitanties veel meer geld van de belasting aftrekken dan zij aan de school doneerden. NRC: ‘Het OM vordert 1,15 miljoen euro van professor Sofjan S. en heeft beslag gelegd op zijn Haagse woning. S., voorzitter van het College van Bestuur van de IUE, geniet ook bekendheid als vertaler van de Koran in het Nederlands.’

Veel onrust

De verscherpte aandacht voor islamitische organisaties heeft voor veel onrust gezorgd. Er is daarbij ook kritiek. Vice-voorzitter Abdelhamid Bouzzit van Moskeekoepel SIORH (Den Haag, Leiden en omgeving) zegt in NRC: ‘Er is vooral veel onduidelijkheid over de ANBI-status. De politiek heeft die wazigheid gecreëerd door de ANBI te betrekken in de discussie over buitenlandse financiering van moskeeën. Onze leden menen dat de Belastingdienst de controles misbruikt om zicht te krijgen op eventuele buitenlandse donateurs. Ze willen daarmee vaststellen of een moskee ‘goed’ of ‘slecht’ is. Dit wordt ervaren als de zoveelste stok om moskeeën mee te bashen.’

ANBI preventief opgezegd

Eén Rotterdamse moskee heeft haar ANBI-status preventief opgezegd. ‘Omdat ik geen gezeur wil. Alles wat met moskeefinanciering te maken heeft staat zó onder hoogspanning, dat ik weinig vertrouwen heb in de neutrale blik van de Belastingdienst. Ze vinden altijd wel iets. Daarom hebben wij gezegd: laat die belastingaftrekposten maar zitten’, aldus een bestuurder tegenover NRC.
 
►Bron: NRC
 
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.