ANBI-deal kerken en fiscus

29 november 2007
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTELVEEN (29 november) - Waar goede doelen zichzelf gedwongen zien een uitgebreide ANBI-aanvraag in te dienen bij de Belastingdienst, werd vandaag bekend dat de kerken van deze strikte criteria zijn vrijgesteld. Zij komen zonder administratieve poespas in aanmerking voor het nultarief. Morgen wordt daartoe een convenant ondertekend met de overheid.


Er is heel wat voor nodig voordat je na 1 januari 2008 als algemeen nut beogende instelling bent erkend. Voor de kerken gaat de Belastingdienst het echter wat makkelijker maken. Er is met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) afgesproken dat alle bij het CIO aangesloten kerkgenootschappen een groepsbeschikking krijgen.



Dit betekent in de praktijk dat alle kerkelijke gemeenten van een kerkgenootschap, maar ook bijvoorbeeld parochies en diaconieën, recht krijgen op fiscale aftrekbaarheid van inkomsten uit giften en erfenissen.



De administratieve eisen die in het convenant zijn overeengekomen zijn gering. Er wordt alleen verwacht dat een kerkgenootschap een jaarboek aanlevert. Mocht de Belastingdienst onraad ruiken dan kan eventueel navraag worden gedaan om alsnog de rechtmatigheid van de ANBI-rangschikking te toetsen.