Amerikaanse filantropie groeide in 2016 naar 350 miljard euro

26 juni 2017, 07:00
Het jaar 2016 liet in de Amerikaanse filantropie een groei zien van 2,7 procent. Amerikaanse huishoudens, nalatenschappen, foundations en bedrijven schonken in 2016 samen naar schatting 350 miljard euro (390 miljard dollar) aan goede doelen. Dat blijkt uit het eerder deze maand verschenen ‘Giving USA 2017’, dat jaarlijks verschijnt. De giften van huishoudens groeiden met maar liefst 4 procent. Alleen de nalatenschappen lieten een significante daling zien.
 
‘Giving USA’ is het langstlopende en meest uitgebreide rapport van zijn soort in de VS en wordt uitgegeven door de Giving USA Foundation, een initiatief van The Giving Institute. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Indiana University Lilly Family School of Philanthropy.

Groei voor alle begunstigde typen doelen

Het geven aan alle negen grote categorieën van begunstigde doelen groeide, waardoor het geefjaar 2016 de zesde keer in de afgelopen veertig jaar is geweest, dat dit is gebeurd. Die negen categorieën zijn religie, onderwijs, maatschappelijke diensten, giften aan stichtingen, maatschappelijk middenveld-doelen, gezondheid, cultuur, internationale doelen en milieu & dierenwelzijn.
 ‘Dit rapport vertelt ons dat Amerikanen in 2016 vrijgevig zijn, ondanks het feit dat ze een jaar zijn onderbroken door economische en politieke onzekerheid’, zei Aggie Sweeney, voorzitter van de Stichting USA. ‘We zien groei in alle belangrijke sectoren, wat de veerkracht van filantropie en de  donoren aangeeft.’
 
De gemiddelde stijging van 2,7 procent werd vooral beïnvloed door de stijging van giften van huishoudens: maar liefst 4 procent in de plus. Opmerkelijk, vindt Amir Pasic, decaan van de Lilly Family School of Philanthropy, vooral tegen de achtergrond van het urbulente politieke klimaat, zowel in de VS zelf als mondiaal.

Vergelijking met Nederland is 'tricky'

'Giving USA' is enigszins vergelijkbaar met 'Geven in Nederland'. Ook het onderzoek van de VU heeft een longitudinale opzet en brengt de verschillende bronnen van filantropische giften aan het goede doel in kaart, maar vindt om de twee jaar plaats en jaarlijks, zoals 'Giving USA". Een ander verschil is dat 'Giving USA' de giften van vermogensfondsen veel beter in kaart weet te brengen, onder andere door de (fiscaal afgedwongen) grotere transparantie.
Ook een vergelijking van de getallen vergt de nodige voorzichtigheid. ‘Geven in Nederland 2017’ (over geefjaar 2015) komt op een totaal van ongeveer 6 miljard euro voor het goede doel; ‘Giving USA’ (325 miljoen inwoners) op 350 miljard: ruim 58 maal meer dan Nederland (17 miljoen inwoners). In Nederland wordt 0,85% van het bruto binnelands product (bbp) gegeven, terwijl dit percentage in de VS rond de 2% ligt. Dat betekent echter niet dat de Amerikanen ruim tweemaal vrijgeviger zijn dan de Nederlanders. In ons land dragen de inwoners vooral via de belastingen bij aan goede doelen. Dit in schril contrast met de VS, waar bij een gemiddeld lagere belastingdruk veel minder naar goede doelen gaat vanuit de collectieve middelen.

Highlights ‘Giving USA 2016’
Bronnen van giften, i.v.m. geefjaar 2015

Huishoudens: €252 miljard, plus 4%
Foundations: €53 miljard, plus 3,5%
Nalatenschappen: €27 miljard, minus 9%
Bedrijven: €16,6 miljard, plus 3,5%

 
  • Toename van giften aan alle negen typen doelen
  • Onderwijs groeide het minst (3,6%); milieu, natuur & dierenwelzijn, cultuur, internationale hulp en gezondheid waren de grootste groeiers

 

►Bron: The Giving Institute
♦Lees ook al het nieuws en de highligts van 'Geven in Nederland 2017' op onze speciale Selectpage: klik hier
Bestel het nieuwe onderzoek 'Geven in Nederland 2017': klik hier
Nieuw: 
DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal.
Aanmelden: klik hier.
gerelateerde items